De ce Marea Moartă se numește astfel?
Marea Moartă este cel mai de jos punct de pe Pământ la 430,5 metri sub nivelul mării. Este un lac impunător și misterios.
Este situată pe Valea Iordanului, mărginită de Israel la est și Iordania la vest. Apele sale foarte sărate și noroiul bogat în minerale sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate, iar mulți turiști și localnici vizitează hotelurile și stațiunile balneare de pe plajele sale pentru tratamente cu noroi și băi de sare.
Caracteristicile Mării Moarte
Marea Moartă este cunoscută ca fiind una dintre cele mai sărate ape din lume, deoarece sunt extrem de saline și, în general, concentrația de sare crește către fundul lacului. Acest fenomen poate crea două mase diferite de apă în lac pentru perioade lungi de timp. O astfel de situație a existat timp de aproximativ trei secole, durând până la sfârșitul anilor 1970. Până la o adâncime de aproximativ 40 de metri, temperatura a variat de la 19 la 37°C, salinitatea a fost puțin mai mică de 300 de părți la mie, iar apa a fost deosebit de bogată în sulfați și bicarbonate.
Sub o zonă de tranziție situată la adâncimi cuprinse între 40 și 100 de metri, apa avea o temperatură uniformă de aproximativ 22°C și un grad mai mare de salinitate (aproximativ 332 părți la mie); conținea hidrogen sulfurat și concentrații puternice de magneziu, potasiu, clor și brom. Apa adâncă a fost saturată cu clorură de sodiu, care a precipitat până la fund. Apa adâncă a devenit astfel petrificată (adică, deoarece era foarte sărată și densă, a rămas permanent pe fund).
Salinitatea apelor din stratul superior al Mării Moarte a crescut treptat, astfel încât la sfârșitul anilor 1970, apa devenise și mai sărată și mai densă decât straturile inferioare.
Salinitatea extremă a lacului exclude toate formele de viață, cu excepția bacteriilor. Peștii transportați de Iordan sau de râuri mai mici mor repede. În afară de vegetația de-a lungul râurilor, viața plantelor de-a lungul țărmurilor este discontinuă și constă în principal din halofite (plante care cresc în sol sărat sau alcalin).
Marea Moartă se află într-un deșert. Precipitațiile sunt slabe și neregulate. Datorită altitudinii extrem de scăzute a lacului și a locației protejate, temperaturile de iarnă sunt blânde, având o medie de 17 ° C în ianuarie la capătul sudic și 14 ° C la capătul nordic; nu apar temperaturi de îngheț.
De unde vine numele de Marea Moartă?
Numele de Marea Moartă poate fi urmărit cel puțin până în epoca elenistică (323 – 30 î.Hr.). Cifrele Mării Moarte din relatările biblice datând din timpul lui Avraam (primul dintre patriarhii evrei) și distrugerea Sodomei și Gomorei (cele două orașe de-a lungul lacului, conform Bibliei ebraice, care au fost distruse de focul din cer din cauza răutatea lor).
Pustietatea de lângă lac i-a oferit refugiu lui David (regele vechiului Israel) și mai târziu lui Irod I (cel Mare; regele Iudeii), care la momentul asediului Ierusalimului în anul 40 î.Hr., s-a baricadat într-o cetate la Masada, Israel, chiar la vest de Al-Lisān.
Masada a fost scena unui asediu de doi ani care a culminat cu sinuciderea în masă a apărătorilor evrei zeloți și cu ocuparea cetății de către romani în 73 e.n.
Marea Moartă constituie o rezervă enormă de sare. Depozitele de sare de rocă apar și în Muntele Sedom de-a lungul țărmului sud-vestic. Sarea a fost exploatată la scară mică încă din antichitate.
În 1929 a fost deschisă o fabrică de potasiu lângă gura Iordanului. Instalații auxiliare au fost ulterior construite în sud la Sedom, dar fabrica originală a fost distrusă în timpul războiului arabo-israelian din 1948–49. O fabrică care produce potasiu, magneziu și clorură de calciu a fost deschisă în Sedom în 1955.
O altă fabrică produce brom și alte produse chimice. Există, de asemenea, facilități de prelucrare chimică pe partea iordaniană a bazinului sudic. Apa pentru o gamă largă de bazine de evaporare din sud, din care sunt extrase aceste minerale, este alimentată de canale artificiale din bazinul nordic.
Salvarea Mării Moarte
Îngrijorarea a crescut rapid asupra scăderii continue a nivelului apei Mării Moarte, determinând studii și solicită o conservare mai mare a resurselor de apă ale râului Iordan. În plus față de propunerile de reducere a cantității de apă de râu deviată de Israel și Iordania, cele două țări au discutat propuneri pentru canale care ar aduce apă suplimentară în Marea Moartă.
Un astfel de proiect, care a primit aprobarea ambelor părți în 2015, ar presupune construirea unui canal spre nord de la Marea Roșie. Planul, care ar include desalinizarea și centralele hidroelectrice de-a lungul cursului canalului, ar livra cantități mari de saramură (un produs secundar al procesului de desalinizare) către lac.
Cu toate acestea, proiectul s-a confruntat cu scepticism și opoziție din partea ecologiștilor și a altor persoane care au pus la îndoială efectele potențial dăunătoare ale amestecării apei din cele două surse.
Foto: J’info tours