De ce Mona Lisa nu mai are gene și sprâncene?
Mona Lisa, lucrarea lui Leonardo da Vinci de doar 77 X 33 cm, a fost pictată pe lemn de plop între anii 1503 și 1506. Opera de artă evaluată la sute de milioane de dolari (valora 626 de milioane de dolari în anul 2004) a stârnit mereu controverse și a atras prin simplitatea ei. Chipul Mona Lisei este cel mai celebru chip de femeie din toate timpurile. Totuși, Mona Lisa nu are gene sau sprâncene. De ce?
Cei mai mulți istorici consideră că Mona Lisa (cunoscută și sub numele de Gioconda) ar fi Lisa Gheraldini, soția lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florența. Se pare că la origini, Mona Lisa a avut gene și sprâncene care au fost şterse de-a lungul timpului din cauza restaurărilor. O teorie este aceea că mai marii bisericii au dorit acoperirea genelor și sprâncenelor întrucât Gioconda era considerată prea… „sexy”. Leondaro le-ar fi pictat, însă preoţii i-au cerut să le acopere.
Cum a fost furată Mona Lisa?
În anul 1911 a fost furată din muzeu de un pungaş mărunt. Acesta s-a deghizat în muncitor, a intrat în clădire, a tăiat tabloul, l-a ascuns sub salopetă şi a plecat liniştit. A fost arestat doi ani mai târziu, în timp ce încerca s-o vândă pe Mona Lisa unui comerciant de artă.
Pictura a stat în dormitorul lui Napoleon
Nu se știe exact anul însă tabloul ar fi ajuns în Franța prin intermediul unui elev de-al lui Leonardo. Francisc I al Franței (foto jos), care a trăit între 1494 și 1547 și-a decorat baia cu acest tablou.
Ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu?
În timpul lui Ludovic al XIV-lea, lucrarea a fost expusă la Versailles. După Revoluția Franceza (1789-1799), tabloul Mona Lisa este expus la Luvru. Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul sau dormitor, din Palatul Tuileries. Începând cu anul 1804, opera de artă a ajuns din nou în Luvru din Paris.