De ce Muntele Curcubeu din Peru arată astfel? Cum a apărut?

11.06.2020
De ce Muntele Curcubeu din Peru arată astfel? Cum a apărut?

Natura este cel mai de seamă creator. Muntele Vinicunca din Peru, cunoscuți sub denumirea de Muntele Curcubeu, este dovada vie că formele geografice nu încetează să ne surprindă. Totuși, cum a apărut acest munte?

Muntele Vinicunca se află în Peru, la o altitudine de 5200 de metri deasupra nivelului mării. Muntele este unic în lume printr-un colorit extrem de diversificat dispus în straturi. Astfel, asemeni unui curcubeu, sedimentele care formează muntele au culori diferite: ocru, turquoise, roz, lavandă, auriu, verde sau alb. Cum s-a ajuns aici?

Cum a apărut Muntele Curcubeu?

Ei bine, până nu cu mult timp în urmă, Muntele Vinicunca, un munte de origine vulcanică, era acoperit de zăpadă. Mai exact până în anul 2016. Topirea zăpezii cu care muntele era acoperit în ultimii ani a făcut vizibile depozitele de minerale rare (gresie, pietriș, sare, lut, alte minerale). O adevărată splendoare cromatică pentru privitori și pentru amatorii de fotografii inedite.

Muntele Curcubeu

Anual, locul cunoscut și sub denumirea de Muntele celor șapte culori este vizitat de zeci de mii de turiști, mulți dintre ei ajungând aici călare. Cea mai potrivită perioadă pentru a a ajunge la munte este luna august, ȋn timpul sezonului secetos. Trebuie menționat că vizitarea Muntelui Curcubeu trebuie pregătită din timp, deoarece corpul omnenesc are nevoie de o perioadă de adaptare la lipsa de oxigen de la peste 5.000 de metri altitudine.

În zilele ploioase, noroiul ȋmpiedică deplasarea, iar culorile Muntelui Curcubeu sunt mult mai şterse. De fapt, culorile muntelui își schimbă nuanțele în funcție de vremea de afară.

Oamenii distrug locul

Din păcate, în ultima perioadă, fluxul mare de turiști distruge frumusețea peisajului. Astfel, mlaștina de la poalele muntelui a secat și încet și sigur, în apropiere, se înalță un munte de gunoaie. La fel de viu colorat.

Vezi AICI imagini cu muntele Vinicunca!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot