Regele Carol I al României a schimbat pentru totdeauna soarta și istoria acestei țări. În cei 48 de ani de domnie, acesta a reușit să obțină independența țării, să dezvolte economia și să îndrepte națiunea pe drumul către o civilizație occidentală.
Carol I s-a aflat în fruntea României într-o perioadă plină de încercări pe scenă istoriei. Cu toate acestea, monarhul a reușit să înfăptuiască multe dintre lucrurile visate de oameni, de-a lungul timpului, cum ar fi obținerea independenței față de Imperiul Otoman.
După ce lucrurile s-au liniștit la scară mondială, regele Carol I a dorit să își ridice o reședința de vară în țară. Acesta a vizitat mai multe locuri și în fruntea listei finale se găsea orașul Câmpulung. Monarhul a luat decizia ca acolo să se construiască noua sa reședință de vară și a dat ordin să se cumpere pământ de la localnici.
În mod surprinzător, oamenii din acele zone au refuzat să-și vândă terenurile, iar alteța regală a trebuit să respecte decizia acestora și să se reorienteze. Moşnenii erau de părere că pământul nu trebuie vândut străinilor, chiar dacă acesta este regele României. O decizie care a fost regretată mai târziu.
Potrivit datelor oficiale, regele a vizitat pentru prima dată Câmpulung între 19/31 iulie şi 24 iulie/5 august 1868. Monarhul a fost impresionat de peisajele frumoase, dar și dezamăgit de drumurile dificile. Acesta a constatat că în zonă „se exercită un comerţ înfloritor cu lemne şi că există o industrie casnică destul de dezvoltată: covoare frumos ţesute şi costume se găsesc aproape în fiecare casă”.
Carol I a revenit la Câmpulung în data de 10 mai 1875, fiind însoţit de principesa Elisabeta. Regele a ales special această dată pentru a sărbători la Mușcel ziua când a urcat pe tronul României, 10 mai 1866.
Aniversarea suirii principelui pe tron se sărbătoreşte, de astă dată, în munţi, la Câmpulung-Muşcel şi, prin aceasta, serbarea are o deosebită înfăţişare populară. Din păcate, vremea e foarte nepriincioasă, principele şi principesa, care proiectaseră o excursiune, abia au putut ajunge la Nămăieşti, a consemnat Carol I în memoriile sale, potrivit historia.ro.
Regele Carol I și regina Elisabeta au fost plăcuți impresionați de peisajele din Câmpulung, de tradițiile locale și de căldura sufletească a oamenilor. Drept dovadă au stat tablourile și fotografiile ulterioare ale reginei, îmbrăcată în superbe costume populare muşcelene. Cu toate acestea, Carol I nu a găsit bunăvoință la proprietarii localnici pentru a cumpăra teren în zonă. Ca atare, alteța regală s-a reorientat și a ridicat Castelul Peleș la Sinaia.
Vodă Carol ar fi vrut să-şi facă în Câmpulung reşedinţa sa de vară, dar negăsind aici bunăvoinţă şi inimi înţelegătoare, a renunţat. La scurt timp după aceasta, a fost aleasă Sinaia şi s-au pus acolo temeliile Castelului Peleş. Câtă deosebire este astăzi între Sinaia şi între Câmpulung!, se arată într-o notă de subsol, în Monografia Câmpulungului, unde preotul Răuţescu l-a citat pe D. A. Sturdza.
Foto: Wikipedia.org