Neil Armstrong va rămâne pentru eternitate ca fiind primul om din istorie care a pășit pe Lună. Totuși, de ce a fost ales de către NASA Neil Armstrong să pășească pe lună și nu unul dintre colegii săi?
Pe data de 20 iulie 1969 echipajul misiunii de aselenizare Apollo 11 format din Neil Alden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă și Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar ajungea pe Lună, satelitul natural al Terrei. Încă de la decolare se știa că cel care va păși primul pe lună va fi Armstrong. De ce?
Într-un nou documentar despre Armstrong, Chris Kraft, primul director de zbor al NASA al Misson Control, a declarat: „Armstrong a fost selectat să fie primul pe lună din cauza personalității sale. Maniera blândă a fostului pilot naval l-a făcut un bun candidat pentru a reprezenta Statele Unite. În plus, era mai bine pregătit pentru a face față celebrității decât colegii săi”.
„Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”, Armstrong
Într-adevăr. Cu câteva zile înainte de aselenizare, a avut loc o întâlnire secretă a oficialilor de vârf ai NASA la Houston, care a stabilit că nu numai că Armstrong ar trebui să fie „primul ieșit” pentru că era comandantul, ci și pentru că Neil avea personalitatea modestă, fără ego (comparativ cu Aldrin care era egocentric). În plus, primul pas al unui om pe Lună care să fie un exemplu de modestie ar fi dat bine în ochii întregii lumi, scrie businessinsider.com.
„Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”, ar fi spus Armstrong imediat după ce a pășit pe satelitul natural al Terrei. Aldrin a fost al doilea om care a pășit pe Lună. Cei doi au aterizat pe Lună în Modulul Lunar denumit Eagle, în timp ce Collins a rămas la bordul modulului Columbia. Acesta din urmă a efectuat experimente și a făcut fotografii.
Armstrong și Aldrin au petrecut mai puțin de o zi pe suprafața lunară, dintre care circa două ore și jumătate le-au petrecut în afara modulului lunar Eagle. Plimbările lor lunare i-au îndepărtat nu mai mult de 100 de metri distanță de vehicul. Cei doi au încheiat periplul lunar odată cu arborarea drapelului american.
Cei doi astronauți s-au întors la bordul navetei Columbia. Pe data de 24 iulie 1969, Armstrong, Aldrin și Collins s-au întors în siguranță pe Pământ.