De ce New York este numit „The Big Apple”, adică „Marele Măr”?
New York City este probabil cel mai celebru oraș din Statele Unite ale Americii. Metropola este cea mai populată zonă urbană din SUA, cu peste 9 milioane de locuitori, fiind un important centru cultural, educațional, dar și social.
De ce New York City este poreclit „The Big Apple”?
New York City se găsește în statul New York și este împărțit în cinci zone: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens, și insula Staten Island. Orașul are o suprafață de 830 de kilometri pătrați, iar străzile sunt așezate precum o tablă de șah, orientate est-vest și nord-sud, întretăiate în unghi de 90 de grade.
New York City mai este denumit și „The Big Apple”, adică „Marele Măr”. Această poreclă poate fi considerată o formă de respect pentru istoria orașului și reprezintă, totodată, o modalitate de identificare mai ușoară.
Originea acestei denumiri a început în anii 1920, când jurnalistul sportiv John J. Fitz Gerald a scris un articol pentru ziarul „New York Morning Telegraph” despre numeroasele curse de cai și hipodromuri din oraș. Acesta a povestit despre premiile care erau câștigate, iar la distincția cea mai mare s-a referit cu sintagma „mărul cel mare”. Ulterior, porecla a început să capete popularitate, iar muzicienii de jazz, din anii 1930, s-au referit la New York drept „The Big Apple”, adică „Marele Măr”.
În anii ’60 și ’70, New York-ul câștigase o reputație de oraș întunecat, violent și periculos. Pentru a-și îmbunătăți imaginea și a atrage turismul, în 1971 autoritățile au lansat o campanie publicitară de succes, făcând un măr roșu mare logo-ul metropolei și stabilind ferm porecla „The Big Apple”. Intersecția dintre „54th Street” și „Broadway” avea un indicator stradal pe care scria „Big Apple Corner”, iar voluntarii împărțeau mere adevărate trecătorilor. Ulterior, logo-ul a fost adoptat de multe întreprinderi din New York și a devenit astfel identitatea orașului.
De ce în oraș străzile n-au nume?
Cel mai elementar lucru de reținut în ceea ce priveste New Yorkul este că bulevardele merg spre nord și spre sud, în timp ce străzile merg spre est și vest. Majoritatea străzilor și bulevardelor au doar trafic cu sens unic, dar există unele artere (14, 23, 42 etc…) care au trafic în două sensuri și sunt puțin mai mari.
De asemenea, cea mai mare parte din Manhattan este o rețea uriașă, așa că întrebați despre o destinație anume, oamenii vor oferi indicații de genul „Este pe strada 52 între 5 și 6”: blocul de pe strada 52 care se încadrează între 5th și 6th Avenue.
Sistemul de numerotare a străzilor este cunoscut și sub denumirea de grilă. Un bărbat foarte tânăr, John Randal Jr., a început acest sistem. A devenit cunoscut nu numai în Manhattan, ci și în cartierele relevante.
Foto: visittheusa.com și Pexels.com