Toată lumea a observat că apare o stare de somnolență după ce mănâncă. Acest lucru nu ar fi o problemă atunci când ești acasă, însă dacă ești la restaurant sau la un prieten devine o situație stânjenitoare. Dar, care este explicația? De ce se întâmplă așa?
Specialiștii în sănătate au analizat organismul uman și au observat că după o masă copioasă corpul intră într-o stare de somnolență. Se pare că de vină ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în mai multe produse alimentare. Cu toate acestea, el nu este singurul vinovat de această situație.
Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina, hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt, însă, foarte multe alimente care conțin acest triptofan și nu este singurul vinovat de această stare de somnolență, care se mai numește și „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna, pentru digi24.ro.
Potrivit specialiștilor în domeniu, această stare de somnolență apare atunci când sunt asociate, la o singură masă, mai multe alimente considerate grele pentru organism. De obicei, această situație apare la mese festive sau atunci când sunt sărbători.
După o masă copioasă sistemul digestiv acaparează toată energia organismului. De aceea, de multe ori, după ce ai mâncat te simți mai obosit, în loc să fii încărcat cu energie. Nutriționiștii consideră că alimentele consumate au rolul lor determinant, care pot da fie o stare de somnolență, fie una de revigorare.
Aceștia recomandă să ingerăm porții mici de mâncare, încercând să consumăm alimentele bogate în proteine animale sau în triptofan în asociere cu legume, niciodată cu grăsimi, cu sosuri grele, cu partea de carbohidrați. Potrivit acestora este indicat să se consume cât mai multe crudități, care să ajute digestia. Totodată, este bine să fie evitat alcoolul, fiindcă pune presiune pe ficat și accentuează starea de somnolență.
Iată care sunt cauzele somnolenței după ce mănânci:
Așadar, starea de somnolență după ce mănânci poate apărea din mai multe cauze, însă în principal contează ce fel de alimente consumi.
Foto: Pexels.com