De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?

05.11.2024
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost Secretar General al PCR din 11 iulie 1965 și până în decembrie 1989. Deși se cunosc o mulțime de lucruri despre Nicolae Ceaușescu, puțini sunt cei care știu că mai avea un frate cu același nume.

De ce erau doi frați cu același nume?

Puștiul Nicolae Ceaușescu (născut în 1918) provenea dintr-o familie modestă din sudul României. Acesta a fost al 3-lea dintre cei 10 copii ai lui Alexandrina și Andruță Ceaușescu. Unul dintre cei 10 copii a murit la vârsta de câteva luni.

Cel de-al 6-lea copil al familiei Ceaușescu purta tot numele Nicolae. Existența a doi copii în familie cu același prenume, Nicolae, a născut două explicații.

Prima susținea că Andruță Ceaușescu, tatăl viitorului dictator, era un cunoscut consumator de alcool. Astfel, când s-ar fi dus să-l declare pe al 6-lea copil, ar fi uitat că are deja un băiat pe nume Nicolae și l-a botezat tot Nicolae pe noul venit în familie. Totuși, este greu de crezut că nici nașul, martorii sau funcționarii de la primărie n-ar fi sesizat confuzia.

A doua variantă susținea că cel de-al 6-lea copil (la maturitate și-a luat prenumele tătălui, Andruță, pentru a se diferenția de celebrul său frate) a fost preluarea tradițională a numelui nașului, mai ales că fusese botezat cu forma scurtă: Nicu.

Puștiul Ceaușescu, un copil sărac

Copilăria lui Nicolae Ceaușescu a fost marcată de sărăcie, dar și de violență. După Revoluție, apropiați ai familiei au mărturisit despre bețiile lui Andruță, tatăl fostului lider comunist, și despre cât de des o bătea pe soția sa Alexandrina și pe copii. Tatăl lui Nicolae Ceaușescu avea 3 hectare de pământ, dar și câteva oi. Pe lângă acestea, bărbatul se mai ocupa de croitorie. În multe dintre situații, acesta cheltuia ce câștiga la cârciuma din sat.

Mâncarea de bază în familia lui Nicolae Ceaușescu era mămăliga. „Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere, cu pământ pe jos, se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie”, a povestit Marius Marinescu, un apropiat al familiei, conform scritub.com.

Micul Nicolae a făcut doar patru clase la școala din satul său natal, Scornicești. Acesta nu a avut cărți și de cele mai multe ori mergea la școală desculț.

Rezultatele obţinute de viitorul dictator la învăţătură erau mediocre: la citire, obţinea de ce cele mai multe ori note ce corespund calificativelor „bine”, iar la matematică, „satisfăcător”. Nicolae Ceaușescu a început să lucreze de la vârsta de 11 ani. Puștiul Nicolae Ceaușescu a luat drumul Bucureștiului la vârsta de 14 ani unde s-a angajat ca ucenic de cizmar.

Care a fost viața lui Nicolae Andruța Ceaușescu?

Nicolae Andruță Ceaușescu a fost un general român de Securitate, comandantul Școlii de ofițeri de la Băneasa. La data de 18 ianuarie 1990, generalul-locotenent Nicolae Andruță Ceaușescu a fost trecut în rezervă. Ulterior, a fost acuzat de instigare la genocid împotriva manifestanților de la Intercontinental; a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Acesta a decedat în anul 2000 la vârsta de 76 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Ghencea Militar din București.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot
Curiozități despre furnici, aceste insecte mici. Cât de mare este cea mai mare furnică? Cum se practică sclavia în colonie?
Curiozități despre furnici, aceste insecte mici. Cât de mare este cea mai mare furnică? Cum se practică sclavia în colonie?
Cine nu a văzut măcar o dată un mușuroi de furnici? Sau, cine nu a simțit că o furnică se urcă pe piciorul său? Ei bine, furnicile sunt unele dintre cele mai fascinante insecte. Site-ul... citește tot