Una dintre cele mai faimoase construcții de oțel din lume este, cu siguranță, Turnul Eiffel. Cu o înălțime de 324 de metri, turnul din Paris a fost construit între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. E adevărat că turnul trebuia dezmembrat după 20 de ani?
La început, publicul a întâmpinat cu multă reticență această construcție, considerând-o inestetică. Inginerul Gustave Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viață timp de 20 de ani.
Care este legatura dintre viteza luminii și coordonatele Marii Piramide. Coincidență?
Totuși, turnul a supraviețuit doar pentru că armata franceză a început să îl folosească ca turn radio, intercepând transmisii militare importante în timpul Primului Război Mondial.
Turnul Eiffel are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. O dată la șapte ani, turnul, unde lucrează 500 de oameni, este vopsit în culoarea arhicunoscută.
Foto: Pexels.com