De ce nu a fost Turnul Eiffel dezmembrat după 20 de ani? Câte tone de vopsea intră la întreținerea Turnului?
Una dintre cele mai faimoase construcții de oțel din lume este, cu siguranță, Turnul Eiffel. Cu o înălțime de 324 de metri, turnul din Paris a fost construit între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai. E adevărat că turnul trebuia dezmembrat după 20 de ani?
La început, publicul a întâmpinat cu multă reticență această construcție, considerând-o inestetică. Inginerul Gustave Eiffel a primit permisiunea de a lăsa monumentul în viață timp de 20 de ani.
Care este legatura dintre viteza luminii și coordonatele Marii Piramide. Coincidență?
Totuși, turnul a supraviețuit doar pentru că armata franceză a început să îl folosească ca turn radio, intercepând transmisii militare importante în timpul Primului Război Mondial.
Turnul Eiffel are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. O dată la șapte ani, turnul, unde lucrează 500 de oameni, este vopsit în culoarea arhicunoscută.
Curiozități despre Turnul Eiffel:
- Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scari, cât şi cu ascensorul, în schimb, accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
- Etajul al III-lea al Turnului Eiffel are 276 de metri pătrați și poate susține simultan 400 de persoane;
- Aproximativ două milioane și jumătate de nituri s-au folosit la asamblarea Turnului situat pe Champ de Mars la numărul 5;
- La momentul construcției Turnul Eiffel era cea mai înaltă clădire din lume.
Foto: Pexels.com