Secretul din magazin pe care nu-l știe nimeni! De ce nu e bine să iei primele produse de pe raft

26.01.2022
Secretul din magazin pe care nu-l știe nimeni! De ce nu e bine să iei primele produse de pe raft

Grabă sau nu, de cele mai multe ori când mergem la cumpărături luăm de pe rafturile magazinelor primele produse, mai exact, cele care sunt în față. Cu toate acestea, este un pic frustrant când ajungem acasă și realizăm că o cutie de lapte expiră în două sau trei zile.

Magazinele alimentare sunt o necesitate clară în viața noastră, însă există persoane care suferă de anxietate și vor să iasă cât mai repede de acolo. Și asta fără o pandemie globală. Focarul de coronavirus a trimis cumpărătorii la magazin în mulțime asemănătoare zilei apocalipsei. Coridoarele pline, cărucioarele zgomotoase și suprasolicitarea de luare a deciziilor într-un mod mult mai rapid decât de obicei au fost la cote maxime.

Majoritatea magazinelor alimentare au suficientă vânzare încât își rotesc stocul des, așa că, de obicei, nu vom găsi nimic expirat. Totuși, uneori, s-ar putea să ajungem cu ceva care se apropie de data de expirare mult mai devreme decât ne-am dori, forțându-ne să-l folosim rapid sau, mai rău, să-l aruncăm înainte de a se termina.

De obicei nu ne gândim să comparăm și să facem o alegere între două articole aparent identice, însă site-ul shtiu.ro vă recomandă ca data viitoare când veți cumpăra o cutie de lapte, să aruncați o privire la opțiunile din spatele raftului.

De ce nu e bine să iei primele produse de pe raft?

În restaurante și magazine alimentare, există o regulă numită FIFO (First In First Out). Aceasta înseamnă „primul intrat, primul ieșit”, ceea ce înseamnă că articolele care au venit primele la livrare sunt primele folosite sau vândute. În practică, aceasta înseamnă că cele mai vechi produse trebuie să fie în față, astfel încât să fie cumpărate primele.

Acest lucru este grozav pentru consumator și pentru magazinul alimentar de cele mai multe ori, deoarece, să zicem, pentru lapte, dacă cele mai noi bidoane din lot sunt așezate în față, cele mai vechi din spate se vor strica și vor fi aruncate.

„Datele de expirare mai noi sunt plasate în spatele raftului, așa că dacă aveți nevoie de un termen de valabilitate mai lung, verificați partea din spate a raftului”, spune bucătarul Nicolette Pace, potrivit Reader’s Digest.

Cel mai bun mod de a sparge acest sistem, totuși, este să cumpărăm din spatele raftului. Nu contează prea mult pentru articolele care se păstrează la raft, cum ar fi cerealele sau conservele. Dar dacă nu consumăm zilnic din acel produs, extindem longevitatea produselor lactate sau a altor articole foarte perisabile.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot