De ce nu este bine să amesteci băuturile când bei alcool?

27.07.2023
De ce nu este bine să amesteci băuturile când bei alcool?

Serile cu băieții în oraș pot deveni amintiri memorabile. Cu toate acestea, excesul de alcool nu este recomandat. O regulă foarte importantă este aceea că atunci când se consumă alcool să nu se amestece băuturile. De ce nu este bine să bei mai multe tipuri de alcool într-o seară?

De ce nu se amestecă tipurile de alcool?

alcool

Nu-i așa că s-a întâmplat să ieși în oraș la o petrecere sau pur și simplu la o terasă cu băieții? În acele seri cu siguranță s-a consumat alcool, iar atmosfera a devenit din ce în ce mai degajată. Alcoolul are un efect de relaxare asupra organismului. În cantități mari, acesta poate duce la fenomenul de mahmureală, adică creierul uman tinde să nu mai aibă control asupra mișcărilor.

Una dintre cele mai importante reguli când vine vorba de alcool este să nu se bea mai multe tipuri, în același timp. Cu siguranță mulți dintre noi am experimentat măcar o dată efectele amestecului de băuturi, dar haideți să vedem ce spun specialiștii.

Consumul de alcool poate provoca o serie de schimbări majore în comportament. Chiar și dozele mici afectează gândirea, coordonarea, atenția și chiar reflexele. Pe măsură ce doza crește, se instalează o stare nevrotică. În momentul amestecării mai multor tipuri de băuturi pot apărea dureri de cap, grețuri și chiar vărsături.

Spre exemplu o cantitate de un pahar de vin conține aproximativ 12% alcool. În același timp, o băutură spirtoasă, precum votca, conține până la 40% alcool. Băute simultan, efectele acestora sunt mai puternice decât dacă s-ar consuma doar vin sau doar vodcă. Concret, amestecând băuturile, se poate crea o stare de necunoștință a nivelului de alcool din organism, ducând la o cantitate mai mare.

Specialiștii nu recomandă nici amestecul de băuturi alcoolice cu sucurile care conțin îndulcitori artificiali. „Amestecurile de băuturi alcoolice cu sucuri care conţin îndulcitori artificiali prezintă un pericol pentru consumatori, care pot ajunge în situaţia de a se intoxica cu alcool”, spune medicul Dennis Thombs, de la University of North Texas.

Cum poți scăpa de mahmureala de a doua zi?

Mahmureala este considerată starea pe care o ai a doua zi după un consum ridicat de alcool. Cele mai frecvente simptome pot fi: greață, vărsături, durere de cap, oboseală, amețeli etc. Organismul are puterea de a găsi toxinele apărute în corp și va încerca să lupte împotriva acestora.

Pentru a scăpa mai repede și eficient de mahmureală este nevoie să consumăm un nivel de ridicat de apă sau sucuri naturale de citrice. Din punct de vedere al alimentelor, cel mai indicat fel de mâncare este supa de pui.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot