De ce nu este inspirat să le spui părinților cu copii mici: „Să vă trăiască!”
Prezența unui copil în familie este un motiv de bucurie. Tocmai de aceea, rudele sau apropiații obișnuiesc să-i felicite pe proaspeții părinți cu formula „Să vă trăiască!”. De ce această urare a devenit în ultimii ani total inoportună?
Orice eveniment important din viața unui om este însoțit de urări „tradiționale” care nu doar că și-au pierdut sensul, dar pot avea și nuanțe de-a dreptul macabre. Acesta este și cazul urării „Să vă trăiască” care este folosită pentru a exprima bucuria și dorința de viață lungă și sănătoasă pentru copilul nou-născut și pentru părinții săi.
Această urare are o vechime îndelungată, din perioada în care rata mortalitalității în rândul nou-născuților era extrem de ridicată. În urmă cu mai bine de 100 de ani, aproximativ 1 din 3 copii ajungea la maturitate. Datorita vaccinurilor și a antibioticelor lucrurile s-au schimbat, nu însă și faimoasa urare. Dacă mergem și mai departe în trecut, cifrele arată că acum 200 de ani, mai multe de 40% dintre copii nu ajungeau la maturitate, scrie ourworldindata.org.
„Este cam macabru să primești urarea asta pentru că inevitabil te gândești că, urare fiind, ar exista motive să se întâmple contrariul. Și când devii părinte, ai o mulțime de frici”, spune pentru shtiu.ro un proaspăt tătic.
Totodată, o astfel de urare poate fi nepotrivită dacă există situații de deces sau boală în familie sau în anturajul celor care primesc urarea. În astfel de cazuri, cea mai bună alegere este să exprimăm compasiune și susținere.
Cu ce putem înlocui urarea „Să vă tăiască!”
Nu este suficient să semnalăm probleme, de preferat este să venim și cu soluții. Astfel, urarea „Să vă trăiască” ar putea foarte ușor să fie înlocuită cu alte urări de genul „Să crească mare și frumos”, „Să fie deștept”, etc. Sau uneori banalul „Felicitări” poate fi mult mai potrivit.
Cât este speranța de viață în România?
În anul 2023, femeile din România au o speranță de viață sănătoasă de 60,5 ani, iar bărbații – 59,3 ani. Surprinzător, la acest capitol, România depășește țări precum Olanda, Croația, Austria, Portugalia, Danemarca și Finlanda.
Foto: Pexels.com