De ce nu este Vârful Everest cel mai înalt din lume?
Când vine vorba despre cel mai înalt vârf, cu toții am învățat la școală că recordul este deținut de către Muntele Himalaya, vârful Everest. Și, acest lucru este parțial adevărat. De ce doar parțial? Pentru că este important de unde începe măsurătoarea celui mai înalt munte de pe Terra.
Este sau nu Vârful Everest cel mai înalt?
Așadar, nu Muntele Himalaya (8.848 m) deţine cea mai mare înălţime din lume. Cel mai înalt munte este Mauna Kea din Hawaii cu un record de 9.170 m. Primul, muntele Everest, este cel mai înalt de pe uscat, însă măsurat de la baza sa de pe fundul oceanului, muntele hawaian este cel mai înalt.
De unde vine denumirea Munților Carpați?
Totuși, oamenii de știință calculează înălțimile culmilor muntoase de la nivelul 0, adică de la nivelul mării.
Din cei 9.170 metri ai Muntelui Mauna Kea, „doar” 4.205 metri sunt la suprafața Oceanului Pacific. Spre deosebire de Everest, care este „în creștere”, Mauna Kea scade în fiecare an cu aproximativ 0.02 mm. La bază, Mauna Kea este un vulcan inactiv, ultima sa erupție datând de acum mai bine de 4.600 de ani. Acesta este, de altfel, singurul vulcan hawaiian care prezintă urme ale glaciațiunii.
Totuși, Mauna Kea este cel mai mare munte de pe Glob din punct de vedere al volumului și al suprafeței acoperite. Există voci ale oamenilor de știință care susțin că Mauna Kea ar avea peste 17.000 de metri, dar 8.000 de metri nu pot fi încă explorați.
Curiozități despre Muntele Everest:
- Se pare că de fapt, Muntele Everest măsoară „doar” 8844 de metri. Diferența până la 8848 de metri o reprezintă stratul de zăpadă;
- Un studiu din 1994 a demonstrat că Everestul se înalță cu 4 milimetri pe an, datorită activității plăcilor terestre;
- Pe culmile celui mai înalt vârf din lume există aproximatv 50 de tone de resturi menajere lăsate de alpiniști.