De ce nu se poartă rochie roșie la nuntă?

09.09.2024
De ce nu se poartă rochie roșie la nuntă?

Unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui cuplu este, cu siguranță, nunta. Totuși, nunta are o importanță aparte și pentru invitați, nu doar pentru miri. Alegerea ținutei pentru o astfel de ocazie poate fi complicată, mai ales atunci când apar diverse superstiții sau convenții sociale. Există o regulă de bază nescrisă: niciodată nu trebuie să porți o rochie roșie la nuntă.

De ce să nu porți o ținută roșie la o nuntă?

Roșul este o culoare puternică, asociată adesea cu pasiunea, energia și iubirea. Însă această intensitate poate fi percepută, în contextul unei nunți, ca un semn de neglijență față de importanța evenimentului și respectul pentru mireasă. În anumite culturi, roșul este considerat chiar provocator, datorită legăturilor sale cu senzualitatea și romantismul intens.

În mod tradițional, mireasa este figura centrală a unei nunți, iar rochia ei albă simbolizează puritatea, inocența și începutul unui nou capitol. O rochie roșie, pe de altă parte, poate distrage atenția de la mireasă sau poate chiar să fie interpretată ca o încercare de a eclipsa momentul ei special. Prin urmare, purtarea roșului la o nuntă poate fi văzută ca o lipsă de sensibilitate față de această convenție socială.

Culoare roșie, asociată cu infidelitatea

În unele culturi și comunități, purtarea unei rochii roșii la nuntă este legată de ideea de infidelitate sau flirt necorespunzător. Roșul poate simboliza o pasiune nepotrivită sau poate sugera că persoana care poartă această culoare are un interes ascuns față de mire sau chiar față de alți invitați. Deși aceste asocieri sunt mai mult superstițioase, ele încă persistă în anumite cercuri și pot genera tensiuni sau neplăceri în cadrul evenimentului.

Rochie roșie? S-a deschis competiția cu mireasa

O nuntă este, fără îndoială, ziua miresei, iar ea este în mod tradițional persoana pe care toți ochii trebuie să fie îndreptați. O rochie roșie, fiind atât de vibrantă și atrăgătoare, poate fura din atenția cuvenită miresei, creând impresia unei „competiții” tacite. Într-un astfel de moment special, nu este de dorit ca altcineva să capteze privirile într-un mod atât de direct și intens. O ținută în roșu poate fi considerată o dovadă de vanitate sau lipsă de tact.

Dacă vrei să fii prudent și nu-ți dorești să captezi atenția, evită culoarea roșie. „Tradiția îi impune ca oaspeții să evite să poarte roșu de teamă că ar putea distrage atenția cuplului fericit”, explică pentru site-ul brides.com Gabrielle Hurwitz, stilist de fashion. Acesta adaugă „Din punct de vedere vizual, este destul de îndrăzneț. Într-o fotografie, ochiul privitorului este imediat atras de culoarea roșie, mai ales dacă este lângă neutre precum alb, negru, gri sau bej”.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot