De ce nu sunt sănătoase odorizantele de casă și mașină? Cum îți afectează sănătatea?

23.02.2020
De ce nu sunt sănătoase odorizantele de casă și mașină? Cum îți afectează sănătatea?

Odorizantele de cameră sau de mașină sunt folosite pentru a da spațiului un miros proaspăt. Cu toate acestea, analizate în detaliu, componentele acestor soluții pot dăuna sănătății, mai ales atunci când sunt folosite pe termen lung.

De ce sunt odorizantele periculoase?

Potrivit Colegiului American pentru Alergii, Astm şi Imunologie, odorizantele conțin compuși organici volatili și substanțe chimice ca formaldehidă, derivaţi de petrol, esteri, alcool și limonen. Astfel, aceste substanțe duc la apariția astmului bronșic, problemelor respiratorii, iritațiilor, durerilor de cap și amețelilor.

Odorizantele de cameră sunt periculoase pentru sănătate chiar și atunci când sunt fabricate din substanțe naturale. Cele mai afectate persoane sunt femeile și copiii. O parte din substanțele folosite pot duce chiar la cancer, de exemplu formaldehida prezintă risc pentru cancer de căi respiratorii, benzenul risc pentru leucemie.

Odorizantele spray sau cele care eliberează conținut la o anumită perioadă de timp sunt și mai periculoase decât cele din gel.  Lucrurile nu stau mai bine nici în cazul bețișoarelor sau lumânărilor parfumate. Doctorii nu recomandă să se stea în preajma lor, fiindcă pot provoca reacții alergice, astm, tuse, sufocare, în funcție de compoziția chimică.

Același lucru este valabil și pentru odorizantele de mașină. Substanțele din ele se acumulează în cantități tot mai mari în corpul uman într-o perioadă de timp, astfel încât consecințele asupra sănătății le sunt rareori atribuite.

Doctorul Mihai Craiu a vorbit despre pericolul acestor substanțe, asupra copiilor în special și adulților în general, într-o intervenție la emisiunea Digimatinal de la Digi24.

„Sunt două lucruri de spus. Îngrijorarea părinților este justificată deoarece numeroase studii arată că în zonele urbane nivelul de poluare indoor poate fi mai mare decât cel outdoor. Cert este că diversele dispozitive folosite nu ajută foarte mult pentru că un copil preșcolar sau un copil mic are nevoie să iasă afară. Nu descurajez părinții să folosească diverse dispozitive care să ionizeze sau să purifice aerul, să aducă umiditatea din interior la normal pentru a crește calitatea vieții unui copil, dar nu rezolvă poluarea ambientală. Eu nu pornesc niciodată aerul condiționat la mașină, decât vară când este foarte cald. Odorizantele de mașini conțin acele componente volatile. Dacă miroase frumos, clar nu este bun pentru copil și nici pentru adult”, a explicat Mihai Craiu.

Medicii recomandă împrospătarea mediului de acasă prin metode  clasice, cum ar fi aerisirea încăperilor ci în niciun caz prin utilizarea odorizantelor.

https://www.facebook.com/anca.dumitrescu.98/videos/2699092390218381/

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot