De ce oamenii au buric? Care este rolul buricului?

10.01.2024
De ce oamenii au buric? Care este rolul buricului?

Corpul uman este menit să lucreze perfect în armonie. Pielea susține organele, creierul gândește și cu ajutorul acestuia executăm toate manevrele la care ne gândim. Inima ne ajută să trăim prin pulsarea sângelui către cele mai importante organe. Dinții ne ajută să mestecăm. Cu ce ne ajută buricul? De ce au oamenii sunt „dotați” cu buric?

La ce ne folosește buricul?

buric

Uitându-ne la corpul nostru, putem spune cu aproximație ce face aproape fiecare organ sau parte a corpului pe care o vedem. Știm care sunt rolurile rinichilor, ficatului sau inimii. Știm de ce avem păr și la ce ne ajută plămânii. Cu toate acestea, una dintre cele mai puțin băgate în seamă părți ale corpului este buricul. O gaură ciudată, în care adesea se depun scame de la haine și care se află în mijlocul burții.

Informațiile pe care le avem în memorie despre buric sunt puține și vagi. Haideți să vedem dacă are vreun rol și care ar fi acela.

Medicii specialiști au răspuns la această curiozitate cu o explicație care ar mulțumi pe cei mai mulți. Concret, buricul sau ombilicul este o rămășiță a cordonului ombilical care se taie la naștere. Aceasta nu are nicio funcție și reprezintă o simplă cicatrice. Cordonul ombilical tăiat la naștere de către doctor are însă un rol important. Acesta oferă oxigen fătului și dă hrană copilului în timpul sarcinii.

Ce animale nu au ombilic?

Animalele și oamenii au mai multe în comun decât ne-am putea aștepta. Mai mult decât atât, mamiferele sunt animale care au și ele buric. Câinii, pisicile, maimuțele și chiar delfinii au această parte a corpului distinctă. Cu toate acestea, veverițele, tigrii sau balenele au ombilic nu foarte proeminent. La prima vedere nu poate fi observat, uscându-se la naștere.

La polul opus, păsările și reptilele sunt diferite. Acestea nu au buric, fiind unice din acest punct de vedere.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot