De ce oamenii își încrucișează degetele să le poarte noroc? De unde vine acest obicei?

20.01.2020
De ce oamenii își încrucișează degetele să le poarte noroc? De unde vine acest obicei?

Oamenii au fost întotdeauna, mai mult sau mai puțin, acaparați de superstiții. Încrucișarea degetelor de la mâini reprezintă una din aceste superstiții. Oamenii își încrucișează degetele din dorința de a avea noroc. Acest lucru este făcut de sute de ani de zile în multe dintre țările din Europa și nu numai.

Originea acestui obicei nu este cunoscută exact, însă istoricii au o bănuială. Un număr mic de istorici consideră că practica pre-datează creștinismul. Se presupune că au existat oameni care au crezut într-o „geometrie sacră” care susținea că spiritele bune locuiau la intersecțiile crucilor. Datorită acestui lucru, oamenii și-ar face dorințe încrucișând degetul arătător cu degetul arătător al altei persoane, crezând că spiritele bune le vor îndeplini dorințele.

După înaintarea în timp, această idee nu a mai avut susținere, iar istoricii au venit cu o altă teorie mult mai plauzibilă. S-a crezut că actul de încrucișare a degetelor a început atunci când creștinismul era la început. În acea perioadă, creștinismul a fost scos în afara legii, iar adepții acestei religii sufereau consecințe grave. Astfel, creștinii au fost forțați să păstreze secretul și se știe că au dezvoltat semne și simboluri care le-au permis să se recunoască.

Unul dintre aceste semne care a rămas în istorie a fost încrucișarea degetelor. În primele etape, membrii creștinismului au făcut probabil o cruce cu o altă persoană, ca o strângere de mână secretă. Cu toate acestea, după cum puteți vedea în ambele teorii, încrucișarea degetelor a fost inițial o muncă la care participau două persoane.

Cum a evoluat gestul și ce semnificație a avut

În ceea ce privește încrucișarea degetelor solo, așa cum facem noi astăzi, a apărut cândva în jurul secolelor al XIV-lea și al XV-lea. În timpul luptelor sângeroase din acele vremuri, soldații aveau nevoie de ajutorul lui Dumnezeu sau de un pic de noroc și își încrucișau degetele singuri.

Pe măsură ce gestul a evoluat, oamenii l-au folosit nu numai pentru a cere ajutorului lui Dumnezeu sau să aibă noroc, ci și pentru a se proteja de rele sau de boli. Gestul a început să mai fie folosit și când spunem o minciună sau când facem o promisiune falsă, ca să ne ferim de răzbunarea celuilalt. În anumite religii, preoții susțin că acest gest ține diavolul departe.

În superstițiile populare românești, se mai spune că e bine să îți ții degetele încrucișate când ai în cale un obstacol sau pe cineva de care îți este teamă, când urci o scară abruptă sau mergi pe un drum necunoscut și periculos.

E adevărat că într-o biserică abandonată din România se află spini din coroana lui Iisus?

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot