De ce vorbesc oltenii la perfectul simplu?
Cei care locuiesc în Oltenia vorbesc, de obicei, folosind perfectul simplu. „Mersei”, „Făcui” sau „Văzui” sunt la ordinea zilei în orașele și satele din Oltenia. Care este explicația? De ce vorbesc așa cei din regiunea situată în apropierea Oltului?
Perfectul simplu și oltenii
Perfectul simplu este folosit în vorbirea de zi cu zi la toate persoanele. Se pare că, „de vină” pentru acest obicei sunt originile latine ale poporului român. Conform specialiștilor, sursele acestui perfect simplu ar proveni de pe vremea romanilor, deoarece limba română este latină, iar perfectul simplu ar fi specific doar popoarelor de origine latină.
Perfectul simplu este folosit de olteni în mod corect?
Totuși, de ce oltenii folosesc acest timp în exces? O explicație ar fi faptul că această zonă s-ar fi aflat mai mult timp sub colonizarea romană, decât alte regiuni din spațiul carpato-danubiano-pontic.
Zona Olteniei, denumită și Dacia Malvensis, a fost condusă după cele două războaie daco-romane de un guvernator ce purta denumirea de „legatus augusti pro praetore Daciarum trium”. Tot din Dacia Malvensis mai făceau parte Banatul, o parte din zona Ardelului și chiar Dobrogea.
Despre olteni se spune că vorbesc greșit din punct de vedere gramatical. Fals. Se pare că în Oltenia se vorbește corect, iar perfectul simplu este și el utilizat în mod corect. Perfectul simplu exprimă o acţiune ce tocmai s-a terminat, în timp ce timpul perfect compus, folosit de majoritatea românilor, exprimă o acţiune care s-a întâmplat într-un trecut mai îndepărtat.
Fac oltenii economie de cuvinte? Se poate. O spune chiar profesorul Cristian Ionescu de la Colegiul Naţional “Ion Minulescu” din Slatina.
„Se ştie că, prin folosirea perfectului simplu, se face şi o economie de cuvinte, deoarece mesajul este transmis imediat”, explică cadrul didactic pentru adevarul.ro.
Forme de perfect simplu au fost întâlnite de-a lungul timpului și în scrierile istorice din Moldova și Ardeal. Aici, însă, se pare că, în timp, s-a renunțat la perfect simplu și oamenii au adoptat formele de perfect compus.
Ce spune bancul?
Conform bancului, la întrebarea de ce vorbesc oltenii la perfect simplu, răspunsul este: „Pentru că sunt simpli și perfecți”.