De ce Palatul Versailles a fost construit fără WC-uri?

06.05.2019
De ce Palatul Versailles a fost construit fără WC-uri?

Palatul Versailles este una dintre cele mai impunătoare clădiri din Franța. Puțini sunt însă cei care știu că Palatul Versailles a fost, la începuturi o cabană de vânătoare. Ulterior, imobilul a fost transformat într-un palat fără WC-uri. De ce?

Ludovic al XIV-lea va rămâne în istorie drept cel care a reuşit să transforme o cabană de vânătoare, în anul 1660, în ceea ce este astăzi Palatul Versailles, o construcție ce are 700 de camere. În mod hilar, la vremea respectivă, Palatul Versailles nu avea WC-uri. Nici măcar unul.

Cum își obțineau infractorii libertatea în 1719 în Paris? Ce erau nevoiți să accepte?

Ludovic al XIV-lea a fost un conducător ciudat de-a dreptul. Pe lângă complexele sale, acesta avea o aversitate față de WC-uri. Acesta pur și simplu nu tolera nevoile fiziologice și, spun istoricii, se abţinea până nu mai putea. Se spune că, la un moment dat, o ducesă care a călărit împreună cu regele timp de șase ore, a fost nevoită să se abțină și să nu meargă la toaletă pentru că Ludovic al XIV-lea nu suporta „chemarea naturii”.

Tocmai de aceea, la momentul construcției, Palatul Versailles nu avea WC-uri. Nici măcar unul, în ciuda faptului că impunătoarea construcție are peste 700 de camere.

Ludovic al XIV-lea avea probleme cu apa

Ludovic al XIV-lea, cunoscut și ca Regele Soare, nu prea era prieten cu apa. ”Maiestatea sa pute ca un animal sălbatic”, mărturisea ambasadorul rus în Franța despre Ludovic al XIV-lea. Regele Franței fusese sfătuit de medicul său să se spele cât mai rar pentru a-și menține sănătatea. Se spune că Ludovic al XIV-lea a făcut doar două băi în întreaga sa viață. În loc de ritualul spălării, cel supranumit Regele Soare prefera să i se șteargă pielea cu o bucată de piele îmbibată în alcool. Apoi, regele era pudrat cu o substanță parfumată.

E adevărat că Brâncuși a mers 2.000 de km pe jos până la Paris?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot