De ce Paștele nu are dată fixă? De ce Paștele pică diferit la catolici și la ortodocsi?

de: Claudiu Petrișor
25 04. 2019
pastele

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Chiar dacă este sărbătorit anual de milioane de oameni la nivel mondial, Paștele nu are o dată fixă. Astfel, conform obiceiului, data pe care pică Sărbătoarea Paștelui este „prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”. Totuși, de ce Paștele nu are o dată fixă?

De ce sărbătoritm Paștele la date diferite?

Inițial, Paștele era sărbătorit de către creștinii din Siria și Asia mică la data de 14 Nisan, apoi Pastele Invierii (Invierea) la 16 Nisan. Creștinii din Egipt și Grecia sărbătoreau Paștele în aceeasi zi din săptămâna în care a murit si a înviat Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu.

Știai că „Paștele Cailor” chiar există?

În cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, mai marii bisericii au stabilit ca Sărbătorile Pascale să fie serbate totdeauna duminica. Aceasta duminică va fi imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primavară. Totuși, trebuie specificat că stabilirea datei la care cade Pastele în fiecare an este rezultatul unor calcule complexe, care țin de matematică, astronomie și teologie, notează crestinortodox.ro.

Cine comunică atunci când pică Paștele?

Sinodul de la Niceea a mai stabilit ca data Pastelui din fiecare an, va fi calculata de către Patriarhia din Alexandria, iar aceasta o va comunica, la timpul potrivit, și celorlalte Biserici creștine din lume. Pe Internet există și o aplicație care calculează data Paștelui Ortodox și Catolic până în anul 9999, în funcție de luna plină de după echinocțiul de primavară.

De ce se serbează Paștele la date diferite la catolici și la ortodocsi?

Diferența de dată între Paștele Catolic și cel ortodox vine de la faptul că cele două Biserici calculează data Învierii Mântuitorului Iisus după două calendare diferite. În anul 1582, biserica apuseană catolică a trecut la calendarul Gregorian, pe când răsăritenii ortodocsi au rămas la cel Iulian.

Bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană din secolul al XVI-lea pentru motive de ordin confesional, menținând mai departe calendarul iulian, care de atunci înainte s-a numit „calendar pe stil vechi”. Cu timpul diferența dintre cele două calendare, care la sfârșitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, încât după 1900 ea a ajuns să fie de 13 zile.

Ce reprezintă Sărbătoarea Paștelui?

Pastele este una dintre cele mai importante sărbători creștine care comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine.

Ultima săptămână din Postul Mare, denumită Săptămâna Patimilor, începe în Duminica Floriilor și simbolizează intrarea lui Iisus în Ierusalim. Pe durata celor 7 zile din Săptămâna Patimilor se comemorează patimile lui Iisus, răstignirea și moartea Sa din Vinerea Mare. Iisus a înviat în a treia zi după răstignirea Sa, atunci când creștinii sărbătoresc Învierea.

Ouăle de Paște sunt o tradiție în toată lumea

Când pică Paștele în anii următori:

Paștele Ortodox și Paștele Catolic :

2023 – 16 aprilie – 9 aprilie

2024 – 5 mai – 31 martie

2025 – 20 aprilie – 20 aprilie

2026 – 12 aprilie – 5 aprilie

2027 – 2 mai – 25 aprilie

2028 – 16 aprilie – 16 aprilie

2029 – 8 aprilie – 1 aprilie

2030 – 28 aprilie – 21 aprilie

2031 – 13 aprilie – 13 aprilie

2032 – 2 mai – 28 martie

2033 – 24 aprilie – 17 aprilie 

Foto: Pexels.com