Poți spune multe despre o persoană după locul în care își depozitează untul. În frigider? Probabil că sunt excesiv de precauți în ceea ce privește practicile alimentare sigure și nu-i deranjează să se lupte cu un unt necooperant care trebuie să fie zdrobit în pâine prăjită. Pe masă? Sunt prea obosiți pentru a se preocupa de problemele de răspândire. Vor ceva de consistența iaurtului.
Dar își asumă oare riscul cei care țin untul la temperatura camerei? Chiar trebuie ținut în interiorul frigiderului?
Probabil că este o idee bună să păstrezi untul în frigider, dar există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.
Untul este grăsimea rămasă atunci când laptele sau smântâna este bătută și solidele separă de zerul. În timp ce produsele lactate sunt de obicei predispuse la deteriorare, untul pasteurizat are suficientă grăsime și sare pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.
Potrivit Mental Floss, acesta poate fi lăsat afară în siguranță timp de două zile. Dacă îl lași mai mult timp, acesta ar putea deveni rânced, afectând aroma.
Înmulțirea bacteriilor este doar unul dintre modurile în care untul de masă poate fi contaminat. Dacă oamenii înfig un cuțit murdar în produs, acești germeni pot ajunge în farfurie. Untul sărat este cel mai sigur tip de unt pe care îl poți lăsa pe masă, deoarece sarea acționează ca un fel de conservant și poate împiedica stricarea.
În ceea ce privește margarina, deoarece conține mai multă apă decât untul obișnuit, potențialul de creștere a bacteriilor este mai mare. Deși, din punct de vedere tehnic, poate fi lăsată afară pentru o zi sau două, este mai bine să o păstrezi la rece.
Dacă folosești unt nepasteurizat sau făcut în casă, refrigerarea este obligatorie. O regulă generală de bază este că, probabil, este în regulă să lăsați untul sărat afară pentru o zi sau două, cu condiția ca temperatura din încăpere să rămână în jur de 21°C.
Dacă este mai cald sau dacă cineva din casă are probleme care l-ar putea face mai predispus la boli de origine alimentară, păstrează-l în frigider. Și folosește întotdeauna un cuțit curat.
Foto: Depositphotos.com