Crăciunul ar trebui să fie un moment de fericire, de bucurie, de relaxare, însă pentru foarte mulți oameni această sărbătoare aduce mai mult stres decât voie bună. Cum este posibil așa ceva într-o zi în care cu toții ar trebui să fim mai buni?
Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare a anului pentru foarte mulți oameni, fiindcă ai parte de timp liber de la serviciu, te relaxezi cu prietenii, familia și faci schimb de cadouri cu cei dragi. Totodată, ai parte de mâncare și băutură la discreție, iar atmosfera este una plină de bucurie.
Din păcate, există persoane pentru care această perioadă a anului este una stresantă din mai multe motive, fie că nu le place această zi de sărbătoare, fie că au pierdut din persoanele dragi cu care obișnuiau să stea de Crăciun.
În primul rând Crăciunul este în timpul iernii, iar unele persoane sunt deranjate de faptul că se întunecă foarte devreme. În plus, la serviciu multe dintre probleme trebuie rezolvate pe ultima sută de metri, iar iluminatul și cântecele de Crăciun pot fi deranjante după o anumită perioadă.
În al doilea rând Crăciunul nu se organizează singur. Sunt persoane care lucrează în plus pentru a pune la punct toate detaliile pentru o sărbătoare de vis. În multe societăți mama are rolul principal, fiindcă ea trebuie să organizeze totul și trebuie să și gătească mai multe feluri de mâncare. Totodată, trebuie cumpărate cadouri pentru cei dragi, iar volumul de muncă parcă se dublează sau chiar triplează față de o zi obișnuită. Ca atare, și stresul crește exponențial, iar ultimele studii au arătat că foarte multe persoane riscă să facă atac de cord în această perioadă a anului.
Postările de pe rețelele sociale nu ajută deloc persoanele care sunt stresate de sărbătoarea Crăciunului. Aproape mai mereu fotografiile altor oameni arată o atmosferă magică de Crăciun, lucru care însă de multe ori nu este chiar așa, însă creează o stare de regret pentru cel care le vizionează.
În mod normal Crăciunul înseamnă timp de calitate petrecut în familie, acolo unde rudele încă trăiesc, însă în unele cazuri chiar și între membrii familiei pot apărea divergențe ca urmare a diferențelor culturale sau geografice. În plus, în ziua de Crăciun dispare intimitatea, fiindcă toată casa este plină de oameni.
Din păcate, există și persoane care petrec Crăciunul singuri, deoarece nu mai au niciun membru al familiei în viață sau sunt plecați departe în străinătate și nu pot veni acasă. Aceste situații neplăcute creează și mai mult o stare de tensiune și de regret.
Așadar, perioada Crăciunului ar trebui să fie un moment de fericire și de bucurie, însă este bine să ținem cont de faptul că lucrurile nu se întâmplă ca prin magie și este nevoie de un efort comun pentru a realiza acea atmosferă unică în an.
Foto: Pexels.com