De ce plaja „Trei papuci” din Constanța se numește astfel?

de: Claudiu Petrișor
09 08. 2019
trei
Trei papuci

Când vine vorba despre denumirile unor locuri din țara noastră, cele mai multe dintre acestea pleacă de la numele unei persoane sau a unor grupuri etnice mari. Există și situații când denumirea pornește de la anumite întâmplări care au marcat pentru totdeauna acel loc. La fel se întâmplă și cu plaja „Trei papuci” din Constanța care are o istorie aparte.

Plaja Trei Papuci

Denumirea plajei a fost istorisită de către Petre Covacef în cartea „Istoria Farului Genovez”. Legenda spune că în primii ani ai secolului al XX-lea, în Constanța, s-a stabilit o familie de olteni. Capul familiei lucra ca docher și avea un băiețaș de 12 ani pe nume Ghiță.

Ce a scris Eminescu după ce a văzut Marea Neagră pentru prima și ultima oară?

Puștiul, un băiat vesel și mereu pus pe șotii, era prieten cu un băiat musulman de vârsta sa pe nume Hassan, născut infirm. Hassan avea un picior beteag pe care nu putea călca și pentru a merge se folosea întotdeauna de o cârjă. Totuși, în ciuda handicapului său, Hassan era un foarte bun înotător. La fel și Ghiță. Adeseori, cei doi tineri mergeau să se scalde pe plaja izolată de lângă Constanța, acolo unde rar ajungeau alţi oameni. Plaja care astăzi poartă denumirea de „Trei papuci”.

Se spune că într-o zi călduroasă de vară, cei doi și-au lăsat papucii cu talpă de lemn, așa numiții galenți, pentru a se bucura de apă. Din senin, s-a pornit o furtună teribilă de vară care l-a prins pe Ghiță în larg, unde apa era mare. Hasan a înotat zdravăn, încercând să îşi ajute prietenul. În zadar, însă. Marea cea Neagră i-a înghiţit pe cei doi copii, după care s-a liniştit ca prin farmec.

La puțină vreme, un grup de tineri a ajuns pe plajă, dar nu mai era nicio urmă de cei doi băieți. În afara celor trei papuci care stăteau pe nisip, la mal…

Plaja Trei Papuci

Foto: ziuaconstanta.ro