Ceapa este una dintre cele mai „dificile” legume, întrucât ne face să lăcrimăm de fiecare dată când „îndrăznim” să o tăiem. Cum e posibil? De ce ne face ceapa să „plângem”?
Conform oamenilor de știință, ceapa extrage apa și nutrienții din pământ cu ajutorul rădăcinilor. Totodată, ceapa mai extrage și foarte mult sulf din mediul în care trăiește, sulf care este ulterior depozitat în partea pe care o consumăm noi din ceapă. Tot acolo, ceapa mai conține și alte substanțe denumite enzime. Când ceapa este secționată, enzimele se amestecă cu sulful și se formează o substanță care ustură atunci când intră în contact cu apa din ochii noștri.
De ce gogoșile americane sunt găurite în centru?
„Și cum lacrimile cad din ochi, chimicalele sunt îndepărtate și ochii se simt mai bine”, a explicat fenomenul Dr Rob Hogan, președintele Colegiului de optometriști din Louisiana, Statele Unite ale Americii.
Mai există o versiune potrivit căreia ceapa a dezvoltat de-a lungul anilor această metodă pentru a se proteja pe sine și a împiedica animalele și oamenii să o consume. Se pare că nu i-a ieșit în totalitate.
Este adevărat că rețeta Coca-Cola este cunoscută doar de doi oameni?
Pentru a nu mai lărcima atunci când ceapa este secționată, bucătarii recomandă ca ceapa,cea mai întrebuințată legumă din lume conform statisticilor, să fie tăiată într-un vas plin cu apă sau sub jet de apă.
Foto: pexels.com