Corpul uman adult are 206 oase de diferite mărimi, sprijinite și completate de ligamente, tendoane, mușchi și cartilaje. La un moment dat, cu toți am observat că din când în când oasele pocnesc și scot zgomote ciudate. Această situație apare, de obicei, când ne ridicăm din pat sau de pe scaun, însă de cele mai multe ori nu reprezintă o problemă gravă de sănătate. Totuși, de unde vin aceste sunete?
Există cazuri când oasele pocnesc nu numai involuntar, ci și în mod voit când ne trosnim degetele, fie la mâini sau la picioare. Specialiștii în sănătate susțin că nu există motive de îngrijorare atunci când pocnitul se face voluntar. Situația însă poate da de gândit atunci când oasele pocnesc singure.
Trosnitul oaselor apare atunci când tendoanele se suprapun peste os sau peste articulație. Medicii au demonstrat că atunci când o articulație își mișcă poziția tendonul merge în aceeași direcție, însă în unele cazuri acesta dă rateuri și apar pocnitorile de oase. Aceste situații au loc de obicei atunci când o persoană se ridică de pe scaun sau din pat și nu este un motiv de îngrijorare.
De obicei, trosnitul oaselor este întâlnit mai des la persoanele mai în vârstă, din cauza faptului că mușchii își pierd din elastice și articulațiile devin tot mai țepene.
Doctorii susțin că nu există motive de îngrijorare atunci când oasele îți pocnesc, dar atunci când încep și apar durerile este bine să consulți un specialist. Osteoartrita este una dintre marile probleme de oase și are nevoie de tratament corespunzător.
Osteoartrita presupune degradarea în timp a cartilajului articular, acel țesut care acoperă osul pentru a minimiza frecarea. Drept urmare, osul se freacă peste os la fiecare mișcare și apar dureri groaznice. Mobilitatea este redusă semnificativ și se aud mai mereu trosnituri de oase.
Potrivit datelor oficiale, la nivel mondial peste 50% dintre persoanele care au peste 65 de ani suferă de osteoartrită. Așadar, pocnitul oaselor nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, însă dacă apar și durerile este bine să consultați un specialist în domeniu.
Foto: Pexels.com