De ce primăvara vine mai târziu la munte?
Cu toții am observat că la munte temperatura este mai scăzută decât în zonele de câmpie și, ca atare, primăvara vine mai târziu. Această situație are o explicație logică și este una destul de complexă. La noi în țară există patru anotimpuri: primăvară, vară, toamnă și iarnă. Trecerea de la un anotimp la altul se face treptat și diferă de la regiunile cu altitudine înaltă la cele cu altitudine mai joasă.
Pentru a înțelege de ce primăvara vine mai târziu la munte decât la câmpie trebuie înțeles fenomenul de încălzire. Acest proces este influențat de gravitație și de compoziția atmosferică. Cele două componente joacă un rol direct direct în încălzirea de la nivelul solului.
Atmosfera și gravitația influențează căldura
Atmosfera planetei protejează viața de pe Pământ de radiațiile cosmice. Fără acest strat subțire de gaze Terra ar arăta cu totul altfel. Potrivit oamenilor de știință, 99% din atmosfera terestră se întinde în primii 30 de kilometri de la sol. Ba mai mult, 90% din această atmosferă se întinde până la doar 16 kilometri deasupra nivelului mării. Cu alte cuvinte, fără acest strat protector nu ar exista viață pe planetă, cu atât mai puțin viață inteligentă.
Atmosfera Pământului este formată din molecule, iar acestea sunt atrase spre sol de forța gravitațională a planetei. Așadar, ca urmare a gravitației în apropierea nivelului mării se vor acumula cele mai multe molecule atmosferice. Pe lângă forța gravitațională exercitată asupra acestor molecule se adaugă și presiunea altor molecule din aer, care vine peste ele.
Așadar, cu cât ne apropiem mai mult de nivelul mării cu atât densitatea aerului este mai mare, iar moleculele sunt mai îngrămădite, iar frecarea dintre ele duce la căldură. Toată această densitate de molecule este numită presiune atmosferică, iar ea scade pe măsură ce urcăm pe verticală. Practic, la munte moleculele de atmosferă sunt mai rarefiate și, ca atare, temperatura este mai scăzută.
Trebuie precizat că presiunea atmosferică scăzută duce și la precipitații mai multe, fie de ploaie sau de ninsoare, iar acest lucru face ca primăvara să vină mai târziu la munte decât la câmpie. Așadar, aerul rarefiat de la munte influențează direct temperatura și, ca atare, schimbarea anotimpului se produce mai greu.
Foto: Pexels.com