Fasolea. La nivel mondial, fasolea este una dintre cele mai răspândite legume și este una din plantele cele mai longevive pe care omul le-a cultivat de-a lungul timpului. Deși este o legumă plină de proteine, fasolea a devenit cunoscută pentru faptul că provoacă gaze și dă o senzație de balonare. Totuși, care este motivul pentru care fasolea provoacă gaze?
Fasolea este asociată cu gazele. Coform biologilor, fasolea conține un anumit tip de carbohidrați numiți oligozaharide pe care organismul uman nu-i poate descompune în totalitate. Astfel, lactoza nedigerată ajunge de cele mai multe ori în colon unde fermentează şi produce flatulenţă.
Ce mâncau românii acum câteva secole?
În cazul persoanelor mai în vârstă, flatulența este și mai intensă deoarece nu mai secretă destul suc gastric pentru a digera mâncarea. Așadar, bucăţi mari de proteine şi fibre nedigerate pătrund în intestinul subţire şi în colon, unde fermentează timp îndelungat.
Inhibitorii enzimelor sunt solubili în apă, de aceea clătirea fasolii gătite şi schimbarea apei cât mai des, în procesul de gătire, ajută la eliminarea gazului. Așadar, bucătăresele schimbă și apa în care lasă fasolea la înmuiat, dar și apa în care este gătită aceasta.
De-a lungul vremii, românii au inventat zeci de bancuri în care mâncarea de fasole are rol principal. Iată câteva dintre acestea:
De ce mănâncă oltenii fasole?
Ca să-și dea aere.
Efraim cu Moşe s-au dus la oraş, unde au făcut-o lată: au mâncat la restaurantele necuşer, s-au destrăbălat cu târfe. La întoarcere, un „binevoitor” i-a turnat la rabin, care i-a pedepsit: opt zile să umble cu boabe de fasole în pantofi. A patra zi a pedepsei, cei doi se întâlnesc pe uliţele satului; în timp ce Efraim şchiopăta rău de tot, Moşe umbla, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
Ce faci, Moşe, doar nu ai îndrăznit să nu respecţi ordinul rabinului?
Sigură că îl respect, dar el nu ne-a interzis să fierbem fasolea!
Foto: Pexels.com