De ce roșia este considerată fruct?

19.07.2023
De ce roșia este considerată fruct?

Roșia este considerată fruct de comunitatea științifică, însă oamenii de rând se referă la ea ca la o legumă. Cert este că roșia nu se consumă singură precum un fruct normal, iar oamenii o folosesc în diferite combinații cu alte legume pentru a da un plus de savoare preparatului culinar. Și, cu toate acestea, de ce oamenii de știință continuă să spună că roșia este un fruct?

Roșia este fruct sau legumă?

Roșia este considerată un fruct datorită definiției științifice a termenului „fruct”. În botanică, un fruct este o structură care se dezvoltă din pistilul unei flori fecundate, care conține semințe. Acestea din urmă sunt organele de reproducere ale plantei și sunt găzduite în fruct. Astfel, din punct de vedere botanic, o roșie este considerată un fruct deoarece se dezvoltă din ”ovarul” unei plante și conține semințe.

Cu toate acestea, din perspectivă culinară, roșiile sunt adesea tratate ca legume. Aceasta se datorează în mare parte utilizării lor predominante în bucătărie și în preparatele culinare sărate, în loc de consumul lor în stare crudă sau în deserturi dulci. De exemplu, roșiile sunt folosite în salate, sosuri, supe și multe alte preparate care sunt considerate în general a fi mâncăruri sărate.

Așadar, definirea unei roșii ca fruct sau legumă poate varia în funcție de contextul științific sau culinar. În anul 2001, Uniunea Europeană a decis ca roșia să fie catalogată ca fruct, și nu ca legumă. Un lucru însă este cert, roșia are foarte multe beneficii pentru organismul uman.

Lucruri mai puțin știute despre roșie

Roșiile vin într-o varietate uimitoare de culori, forme și dimensiuni. Pe lângă cele obișnuite, există roșii galbene, portocalii, verzi și chiar negre. De asemenea, formele și dimensiunile variază de la cele mici ca niște boabe de mazăre până la roșii mari și cărnoase.

Roșiile au fost cultivate pentru prima dată în America de Sud, iar semințele acestora au fost aduse în Europa de către exploratori spanioli în secolul al XVI-lea. De acolo, roșiile s-au răspândit în întreaga lume.

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, potasiu și vitamina A. Ele conțin, de asemenea, fibre și compuși vegetali benefici pentru sănătate. Licopenul este un compus antioxidant puternic care oferă acestor fructe culoarea caracteristică. Se crede că licopenul ajută la reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot