De ce sare uleiul din tigaie?
Prăjeala este una dintre cele mai populare moduri de a găti preparatele. Chiar dacă nu este adesea considerat sănătos, uleiul este o necesitate în bucătărie. Când putem bucatele la cuptor, trebuie să turnăm puțin ulei pentru a nu se lipi. Diferența o face că în momentul în care prăjim, uleiul sare peste tot în bucătărie. De ce uleiul obișnuiește să sară?
De ce sare uleiul când prăjim?
Când vrem să gătim ceva rapid, de foame, recurgem la un ou prăjit ochi sau un cartof prăjit cu brânză rasă. Deși nu este foarte sănătoasă, prăjeala este prezentă în aproape casele din România. Suntem obișnuiți să folosim ulei în toate preparatele, deci ne intersectăm cu acesta adesea.
Cu toate că folosim uleiul aproape săptămânal, întotdeauna tindem să ne ferim de el pentru că sare. De ce sare uleiul? Ce trebuie să facem pentru a nu mai sări și pentru a nu ne mai arde pe mâini și piele? Pe lângă faptul că poate fi periculos, uleiul care sare din tigaie provoacă foarte multă mizerie. Se lipește de mobila din bucătărie, fiind și foarte greu de curățat.
Apa și uleiul se întâmplă să nu fie prieteni. Nu se îmbină, cele două elemente fiind total diferite. Chiar și un mic strop de apă în ulei poate provoca agitație în tigaie, sărind peste tot pe pereți sau mobilă. Atunci când torni uleiul în tigaia încinsă, ea trebuie să fie complet uscată, astfel încât să nu mai existe nicio picătură de apă.
Unul dintre cele mai comune sfaturi pe care gospodinele le cunosc este de a recurge la sare. Trucul nu este unul foarte complicat. Tot ceea ce trebuie făcut este să se presare puțină sare din solniță în tigaie, iar lucrurile se rezolvă de la sine. Cu toate acestea, sarea trebuie pusă în momentul în care uleiul pare că începe să se încingă.
Care este cel mai scump ulei folosit în bucătărie?
Uleiul de măsline este cel mai scump astfel de produs folosit pentru a găti. Deși vedem diferite sticle în supermarketuri la prețuri de 30-40 de lei, există și prețuri mai mari, care pot surprinde chiar și cele mai pline buzunare.
Modul încet în care este făcut, calitatea măslinelor, locul, dar și beneficiile, fac din uleiul de măsline să fie denumit și aur lichid.
λ /lambda este cel mai scump ulei de măsline din lume. Este considerat un produs de lux, în care sunt întruchipate tradiția, perfecțiunea și esența. Este produs din măsline alese manual, provenite din unul dintre cei mai buni măslini bătrâni din inima Greciei. Măslinele sunt presate cu atenție pentru a obține un lichid cu aciditate ultra-scăzută, este îmbuteliat și etichetat în întregime manual.
O sticlă de aproximativ 500 mililitri se vinde cu aproximativ 13.000 de dolari, iar clienții par să-l adore.
Foto: Depositphotos.com