De ce se bea șampanie de sărbători?

de: Sorin Florea
03 01. 2023
sampanie c
De ce se bea sampanie de sarbatori?

Aproape peste tot în lume a devenit un obicei ca de sărbători să se bea șampanie. Această băutură alcoolică este preferată în detrimentul altora, calitatea ei fiind considerată mult superioară unui vin obișnuit. Dar cum s-a împământenit această tradiție de a consuma șampanie de sărbători?

Trebuie precizat că există mai multe tipuri de vinuri spumante: dintre acestea amintim șampanie, prosecco sau lambrusco. Fiecare dintre aceste băuturi are specificul ei, însă toate sunt consumate, de obicei, în zile cu o însemnătate aparte.

Cum a devenit șampania o băutură de sărbătoare?

Potrivit datelor istorice, șampania a devenit o băutură consumată în zilele de sărbătoare începând cu anul 900 după Iisus Hristos, când a început să fie preferată pe la curțile regale. Această băutură alcoolică era destinată aristocrației, având o calitate superioară vinului obișnuit.

Reims, care este o localitate din Champagne, a devenit locul de încoronare a regalității franceze în acea perioadă. Astfel, vinul care se producea din acea regiune era asociat cu aristocrația. Și are ceva anume: vinul în sine este special, experiența de a bea vinul este specială, iar felul în care te face să te simți este special. Fiecare eveniment din viață poate fi marcat cu o sticlă de șampanie, a afirmat somelierul Lauren Friel, conform adevarul.ro.

 

Somelierul a precizat că șampania din această zonă a Franței trebuia să fie realizată doar din trei soiuri de struguri, fie un amestec, fie dintr-un singur tip de struguri. Calitatea băuturi alcoolice din această regiune era considerată mult superioară oricărui alt vin.

Șampania trebuie să provină din regiunea Champagne și se specifică utilizarea anumitor struguri: cele trei mari soiuri sunt pinot noir, chardonnay și pinot meunier; poate fi un amestec din toate cele trei soiuri, poate fi un singur soi. În mod similar, există reglementări în alte părți ale lumii care sunt renumite pentru vinurile lor spumante. (…) Vinurile de șampanie sunt de obicei îmbuteliate la o presiune mai mare. Metoda de producție creează un cordon foarte fin – o bulă foarte strânsă – care va persista în pahar pentru foarte, foarte mult timp, a explicat somelierul Lauren Friel, potrivit sursei citată mai sus.

Specialiștii în sănătate recomandă să nu fie consumată foarte multă șampanie, indiferent de eveniment, deoarece consumul de alcool în exces poate fi dăunător pentru organismul uman. Potrivit somelierului Lauren Friel, șampania merge foarte bine atunci când sunt consumate preparate mai bogate în grăsimi sau alimente proaspete. În mod surprinzător, unii o consumă și când mănâncă pizza.

Șampania a fost inventată de călugărul  Pierre Pérignon, din regiunea Champagne, care a desfăcut o sticlă de vin și a observat că acesta nu fermentase destul până la îmbuteliere și rămăsese spumant.

Foto: Pexels.com