Iarna este perioada din an în care oamenii încearcă să se încălzească în orice mod posibil. Vinul fiert a devenit o tradiție în preajma sărbătorilor reci. Românii și nu numai beau o cană de vin fiert, alături de scorțișoară sau lămâie. De ce este această băutură atât de populară și care sunt beneficiile medicale ale vinului?
Deși nu toată lumea este de acord cu consumul vinului fiert din cauza gustului proeminent, acesta rămâne un sinonim al iernii. Vinul roșu, în care sunt adăugate diferite condimente, printre care lămâie, fructe uscate sau scorțișoară, este consumat cel mai frecvent în târgurile de Crăciun. Acesta se servește cald, într-o cană, spre deosebire de varianta sa rece, care este consumată în oricare perioadă a anului.
Consumul vinului fiert a început din epoca Greciei antice. Poporul elen ura să arunce băutura din struguri, așa că se asigurau că se bea până la ultimul strop. A primit numele de Hippocras, după numele celebrului medic, iar cu timpul s-a răspândit și în alte părți a Europei.
În timpul Evului Mediu, băutura era deja o obișnuință, fiind considerat un bun medicament. Sănătatea fiind o problemă pentru Europa medievală, vinul fiert s-a dovedit a fi un bun medicament.
Legătura directă cu Crăciunul a pornit în timpul epocii Victoriene, vinul aromat și cald fiind considerat de către casa regală o băutură sofisticată de iarnă. Impulsul acesta l-a făcut să devină sinonim cu Crăciunul.
Vinul în general are beneficii asupra corpului și minții. Cu toate acestea, sfatul medicului este simplu. Trebuie consumat moderat, nu în proporții mari, pentru că opusul beneficiului duce la o dependență de alcool.
Haideți să descoperim care sunt beneficiile unui pahar de vin fiert pe timpul frigului:
Foto: Depositphotos.com