De ce se dau primăvara cu var trunchiurile copacilor?

20.03.2024
De ce se dau primăvara cu var trunchiurile copacilor?

Odată cu venirea primăverii, gospodarii vopsesc la bază trunchiurile copacilor cu var alb. Sunt agricultori care fac acest lucru și toamna. Totuși, care este motivul pentru care în fiecare an, mii de copaci sunt zugrăviți cu var alb?

De ce se dau pomii cu var?

Văruirea copacilor nu se face cu scop decorativ, ci are, mai degrabă, un scop practic. Varul funcționează ca o protecție a trunchiului copacului împotriva atacurilor de insecte dăunătoare și a bolilor fungice. Totodată, stratul de var poate crea o barieră fizică împotriva intrării sau răspândirii acestor agenți patogeni. În ciuda acestui fapt, oamenii de știință au descoperit că copacii își pot inunda frunzele cu substanțe chimice numite fenolici atunci când insectele își încep raidul.

Varul este eficient și în privința schimbărilor de temperatură. Odată cu venirea verii, temperaturile cresc și varul aplicat pe trunchiul copacului poate ajuta la reflectarea razelor solare, reducând astfel riscul de deteriorare a scoarței din cauza expunerii prelungite la radiațiile solare.

Totuși, dacă în miez de primăvară temperaturile se schimbă și devin cu minus, varul aplicat pe trunchi poate ajuta la menținerea unei temperaturi mai constante și poate oferi o oarecare protecție împotriva înghețului.

Aplicarea varului pe trunchi poate ajuta la sigilarea rănilor și la prevenirea scurgerilor de sevă din copac.

„Este o lucrare de primăvară sau de toamnă pe care o făceau și bunicii noștri, astfel că beneficiile sale sunt testate în timp. În plus, livada devine mai frumoasă, astfel că varul are și un rol estetic”, a declarat un agricultor pentru site-ul shtiu.ro.

Curiozități despre copaci:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot