De ce se zbate ochiul?
Fiecare dintre noi a avut momente în care a simțit că ochiul se zbate. Uneori, când stăm o perioadă la masa de lucru, începe să „tremure” un ochi. Îl ignorăm și revenim la treabă. Dar apoi se întâmplă din nou! Aparent fără motiv, pleoapa continuă cu spasme intermitente pentru tot restul zilei. De ce se întâmplă asta?
Fenomenul poartă numele de contracție oculară. Acesta este contracția involuntară, spontană, a mușchilor fini ai pleoapei. De obicei, aceste spasme musculare sunt localizate la nivelul pleoapei inferioare, dar pot apărea la oricare dintre ochi sau la ambii. În cele mai multe cazuri, contracțiile oculare minore se rezolvă la fel de spontan cum au început și nu sunt asociate cu nicio boală.
De ce se zbate ochiul?
Cauza exactă a spasmului ochilor nu este cunoscută, dar poate fi cauzată sau agravată de o serie de factori, inclusiv:
- Stres
- Oboseala ochilor
- Anumite medicamente și produse, inclusiv cofeina
- Ochi uscați sau iritați
- Somn insuficient
Dacă episoadele de contracții oculare sunt supărătoare, poate fi consultat un medic pentru a exclude alte probleme oculare, cum ar fi blefarita (pleoapele inflamate) sau tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi:
- Paralizia lui Bell
- Scleroza multiplă
- Distonie
- Sindromul Tourette
Cum să oprești contracțiile ochilor
Cazurile ușoare de contracții oculare sunt autolimitate, ceea ce înseamnă că se rezolvă de la sine. Există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a ajuta procesul.
- Dormiți mai mult
- Reduceți consumul de cofeină și/sau alcool
- Încercați metode de reducere a stresului, cum ar fi exercițiile fizice, exercițiile de respirație sau meditația
- Folosiți picături pentru ochi cu lacrimi artificiale pentru a atenua uscăciunea ochilor
- Tratament pentru spasmul ochiului
Dacă contracțiile oculare durează săptămâni întregi sau dacă au ca rezultat dificultatea de a deschide ochiul sau dificultăți de vedere, contactați medicul oftalmolog pentru a stabili următorii pași. Medicul poate recomanda medicamente sau un plan de tratament pentru injecții cu toxină botulinică.
Potrivit Johns Hopkins Medicicine, toxina botulinică se injectează sub pielea din jurul ochilor. Toxina relaxează și slăbește mușchii chiar sub piele, iar fiecare set de injecții previne spasmele timp de aproximativ trei luni. Efectele secundare ale acestor injecții pot include vânătăi minore la locurile de injectare, căderea temporară a pleoapelor sau vederea dublă temporară.
Rareori, în cazuri severe, poate fi recomandată intervenția chirurgicală dacă simptomele nu sunt controlate în mod adecvat de injecțiile cu toxină botulinică.
Foto: Depositphotos.com