Ani de-a rândul Elena Ceaușescu a fost cea mai puternică femeie din România. În perioada comunistă, soția fostului președinte Nicolae Ceaușescu a fost o fire dură atât cu apropiații, cât și cu necunoscuții. După ce a urcat pe scara socială, aceasta și-a schimbat numele și data nașterii. Care au fost motivele care au dus la această decizie radicală?
La naștere, Elena Ceaușescu s-a numit Lenuța Petrescu. Tovarășa a venit pe lume în data de 7 ianuarie 1916, în comuna Petrești din județul Dâmbovița. Aceasta a urmat doar patru clase primare, iar după aceea s-a mutat cu fratele ei la București. În anul 1939 a intrat în Partidul Comunist Român unde l-a întâlnit pe Nicolae Ceaușescu, cel cu care s-a căsătorit în 1947.
După ce a devenit doamna Ceaușescu, Lenuța și-a schimbat prenumele și data de naștere. Se spune că decizia ar fi venit deoarece aceasta era mai în vârstă ca Nicolae Ceaușescu, care era născut în 1918. În ceea ce privește prenumele, aceasta ar fi dorit să scape cu totul de trecutul sărăcăcios, lipsit de orice oportunități de dezvoltare. Astfel, ca prin minune Lenuța a devenit Elena.
Așadar, după căsătoria cu Nicolae Ceaușescu Lenuța Petrescu a devenit Elena Ceaușescu, iar data ei de naștere a fost schimbată din 1916 în 1919. Prima doamnă a României a putut să devină o forță în felul acesta și de la patru clase a ajuns să fie membru al Academiei Române… bineînțeles că nu datorită meritelor personale.
M-am născut în comuna Petrești, în județul Dâmbovița în anul 1919, la 7 ianuarie. Părinții (n.r. – inițial în document era notat ‘părinți’) se numesc Nae și Alexandrina ocupația agricultori avere patru hectare de pământ și casă de locuit, între (n.r. – inițial termenul era scris ‘în tre’) anii 1926-1930 am făcut școala în comuna în care m-am născut, arată un fragment din documentul autobiografic al Elenei Ceaușescu.
Viața tovarășei a fost analizată pe toate planurile de istorici care au descoperit că aceasta a fost îndrăgostită, inițial, de fratele lui Nicolae Ceaușescu, Marin. Din păcate, acesta a plecat în armată și relația nu a fost să fie.
Tanti Lenuța avea o slăbiciune deosebită pentru Marin, pe care-l cunoscuse înaintea lui Nicolae și cu care chiar flirtase o scurtă perioadă… Așa ziceau gurile rele din familie și îi mai reproșa și mama la necaz lui tata, dar mai mult așa în glumă, luându-l peste picior. „De ce oare, Marine, n-ai luat-o tu, că salvai, dracu’, țara de la urgie?!”, a povestit fiica lui Marin, Mihaela Ceaușescu, în cartea „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.
Se spune că tovarășa nu prea l-a iubit pe Nicolae Ceaușescu, având drept urmare mai multe relații extraconjugale. Aceasta ar fi avut o aventură de lungă durată cu medicul personal al familiei Ceaușescu, Abraham Schechter. Elena Ceaușescu a mai avut legături amoroase cu un soldat neamț, tatăl naistului Gheorghe Zamfir, dar și Eftimie, unchiul lui Ion Iliescu și Victor Atanasie Stănculescu.
Foto: Fanatik.ro