De ce Soarele are altă culoare la apus?

01.04.2022
De ce Soarele are altă culoare la apus?

Toată lumea a putut observa că, pe parcursul unei zile, Soarele își schimbă culoarea de la o oră la alta. La mijlocul zilei, culoarea acestuia este un galben pal spre alb, iar la răsărit și apus acesta are un aspect portocaliu spre roșu. De ce această schimbare și care este explicația științifică?

De ce Soarele își schimbă culoarea în timpul zilei?

Lumina Soarelui pe care o experimentăm pe suprafața Pământului a fost filtrată de atmosferă și este ușor diferită în funcție de ora zilei. Atmosfera tinde să împrăștie culorile de albastru și violet mai mult decât decât cele de roșu sau portocaliu. Drept urmare, lumina directă a Soarelui privită de pe suprafața Pământului este puțin mai roșie decât lumina Soarelui în spațiu.

Efectul se numește Rayleigh și este același efect care face ca cerul să fie albastru în timpul zilei, iar noaptea să devină negru. Pe măsură ce lumina violetă și albastră se împrăștie, lungimea medie de undă vizibilă conferă culoarea aparentă a Soarelui.

Potrivit oamenilor de știință, lumina cu lungime de undă mai mare, galbenă, portocalie și roșie, interferează mai puțin cu atmosfera Pământului. La apus și la răsărit drumul parcurs de razele solare prin atmosferă este mai lung și, ca atare, culorile care reușesc să treacă mai ușor prin moleculele atmosferice sunt roșul și portocaliul, în timp ce albastrul și violetul se pierd din ce în ce mai mult din cauza difuziei.

În timpul zilei, Soarele se află la cea mai mare înălțime pe bolta cerească și, drept urmare, lumina provenită de la el parcurge cea mai mică distanță prin atmosferă. Potrivit specialiștilor în domeniu, în această perioadă a zilei, toate culorile reușesc să treacă de atmosferă, iar cu cât aceasta este mai curată cu atât culoarea Soarelui devine mai albă.

Când va dispărea Soarele?

Soarele, așa cum îl știm, va dispărea peste aproximativ 5 miliarde de ani. Acesta își va epuiza rezerva de hidrogen și se va transforma într-o gigantă roșie, care va înghiți planetele Mercur și Venus. Bila solară va exploda și va rămâne doar o membrană enormă de gaze și praf interstelar, care ulterior se va stinge și va deveni o nebuloasă planetară. Pe măsură ce Soarele îmbătrânește, în maxim 2 miliarde de ani ar putea deveni suficient de fierbinte încât oceanele și mările vor ajunge să fiarbă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot