¿De ce spaniolii pun semnul de întrebare și la începutul propoziției?

05.07.2024
¿De ce spaniolii pun semnul de întrebare și la începutul propoziției?

Ni s-ar părea ciudat să folosim semnul întrebării la începutul unei propoziții, nu-i așa? Ei bine, acest lucru nu li s-ar părea deloc ieșit din comun spaniolilor. Motivul? Limba spaniolă folosește semnul întrebării și semnul exclamarii la începutul și in interiorul propoziției. Care este explicația?

Spre deosebire de limba română, cea spaniolă folosește semnul întrebării și semnul exclamarii la începutul și în interiorul propoziției marcând astfel începutul părții interogative sau exclamative din acea propoziție. Cu alte cuvinte, în cazul în care o propoziție conține mai mult decât o întrebare, semnele de întrebare formează întrebarea când partea de întrebare apare la sfârșitul propoziției.

Iată un exemplu concret: Si no puedes ir con ellos, ¿quieres ir con nosotros? (Dacă nu te poți duce cu ei, ¿vrei să vii cu noi?)

În ultima vreme, însă, semnele apar și la început chiar dacă este o propoziție scurtă. Exemplu: ¿Cuánto es? În gramatica limbii spaniole se numesc „principio de interrogación” si „principio de admiración”.

Semnul de întrebare de deschidere în spaniolă arată clar cititorului că o frază este o întrebare și, prin urmare, ar trebui citită cu o intonație întrebătoare. Acest lucru este extrem de util în special în fraze lungi, în care cititorul ajuns la sfârșitul frazei ar putea să nu realizeze că a fost vorba despre o întrebare.

Înainte de anul 1754, spaniola folosea un singur semn de întrebare la sfârșitul unei fraze, ca în alte limbi europene. În anul 1754, Real Academia Española (RAE) a publicat cea de-a doua ediție a Ortografía de la Lengua Castellana (Ortografia limbii spaniole). În această carte, RAE a declarat că frazele lungi de întrebare ar trebui să aibă atât un semn de întrebare de deschidere, cât și un semn de întrebare de închidere.

Care sunt semnele de punctuație din limba română?

În limba română, pe lângă cele scrise mai sus, se adaugă și linia de pauză [—], punctele de suspensie […], parantezele, cratima [-], bara oblică [/], linia de dialog [—]. Acestea se împart în două categorii, potrivit Gramatica:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot