Ce înseamnă ”No” la ardeleni? De ce folosesc ei această interjecție?

25.07.2018
Ce înseamnă ”No” la ardeleni? De ce folosesc ei această interjecție?

Cine a mers măcar o dată în zona Ardealului a constatat pe pielea sa că ardelenii vorbesc rar și domol. Ba chiar din când în când folosesc câte un „No” la început de propoziție. Care este rolul cuvântului ”No” la ardeleni, care se pronunță de fapt „noa”?

Interjecția „No” (pronunţat aproximativ ”noa”) își are originea în limba maghiară. Se spune că cei care o folosesc, utilizează interjecția pentru a marca o pauză în vorbire.  De asemenea, o fac pentru a avea suficient timp să-și pregătească următoarele cuvinte.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

”Interjecţia marchează o pauză, de care avem nevoie, în vorbire, la momentul respectiv. Este legată, poate, şi de psihologia noastră, mai aşezată, de oameni calmi, care gândesc mai pe-ndelete, nu neapărat mai încet sau mai prost”, a explicat pentru adevarul.ro scriitorul Ion Piţoiu Dragomir, cel care locuiește în Zalău. Conform specialiștilor, în limba ungurească, vestitul „No” înseamnă „Ia”.

Cum trăiau și cum dormeau țăranii români după anul 1800? Cu ce acopereau ferestrele?

Pe lângă acest ”No” la ardeleni se  mai întâlnesc câteva interjecții specifice locului, cum ar fi ”ioi” şi ”tulai”,  împrumutate și ele de la vecinii maghiari. În ungurească, „tulai” vine de la „tolvaj”, acesta însemnând “tâlhar”. Acesta se folosește în semn de mirare, un fel de sinonim pentru substantivul „Hoții!”.

”No” la ardeleni

Există însă și voci care spun că graiul molcom al ardelenilor este doar un stereotip. „Asta cu lentoarea ardelenească este o stereotipie, nu se poate demonstra ştiinţific că ardelenii sunt mai lenţi decât ceilalţi din mai multe motive. De exemplu, au aceeaşi viteză de reacţie, sunt experimente unde li se arată oamenilor imagini şi ei trebuie să spună ce le trece prin minte când văd imaginea respectivă. Un experiment a demonstrat că moldovenii sunt mai înceţi decât noi la anumite lucruri, întrucât ar reacționa cu trei secunde mai târziu. De aceea, trebuie să facem o delimitare”, a explicat pentru adevarul.ro Lectorul Universitar dr. Radu Drăgulescu.

Mai există o variantă potrivit căreia ardelenii sunt mult mai înceți deoarece consumă alimente extrem de grase și metabolismul lor este mai greoi. Totuși, explicația nu are o acoperire științifică.

De ce ardelenii îi spun ceasului „chelerete”? De unde vine explicația?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Vederea la animale. Expresia „ochi de vultur” își are rostul în lumea animală?
Vederea la animale. Expresia „ochi de vultur” își are rostul în lumea animală?
Când spunem despre cineva că are „ochi de vultur”, ne gândim imediat la o vedere excepțională, o abilitate de a percepe detalii de la mari distanțe. Dar cât adevăr se ascunde în această... citește tot
Trump susține că liderii lumii cad în genunchi în fața lui după impunerea tarifelor: „Mă sună, mă pupă în c… Vă rog, vă rog, domnule, faceți o înțelegere”
Trump susține că liderii lumii cad în genunchi în fața lui după impunerea tarifelor: „Mă sună, mă pupă în c… Vă rog, ...
Donald Trump a pus pe jar întreaga economie mondială după ce a ales să mărească tarifele vamale cu principalii parteneri economici. Într-o declarație surprinzătoare făcută marți seară la... citește tot
Ce este un Smash Burger?
Ce este un Smash Burger?
Smash burger-ul este mai mult decât un simplu burger – este o experiență culinară care combină simplitatea, textura crocantă și gustul intens într-un preparat aparent banal, dar absolut... citește tot