Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar acest lucru nu poate să însemne decât un singur lucru pentru români: mâncare tradițională. Tăierea porcului este un obicei comun în România, datina fiind respectată an de an încă din vremea strămoșească. Totuși, ce este ignatul și de ce numim astfel la tăierea porcului?
Ziua de 20 decembrie înseamnă o organizare la nivel național printre oamenii care au porci în gospodărie. Cu toate că această sărbătoare este blamată la nivel internațional pentru că animalele sunt chinuite când sunt sacrificate, ziua este respectată întru totul de către sătenii din România.
Cunoscută la nivel popular ca Ignatul porcilor, ziua este închinată Sfântului Ignație al Antiohiei și înseamnă combinarea practicilor păgâne cu cele creștine.
Sfântul Ignație Teoforul, episcop de Antiohia și martir al Bisericii este o personalitate importată în cultura creștină. El ar fi fost pruncul luat în brațe de către Mântuitorul Iisus Hristos și dat ca exemplu de smerenie. Pentru că nu s-a lepădat de religia creștină, a fost trimis la moarte în arenă, ucis de către lei în jurul anului 110, când la domnie era Împăratul Traian. O parte din moaște se află în Catedrala de la Galați, Schitul Darvari din București și la Mănăstirea Tismana.
Sfântul Ignat e zis și Crăciunul țiganilor, ei fiind cei care la origini tăiau porcii. Conform legendelor, erau tăiați porcii negri, iar sângele și fierea erau puse deoparte pentru vindecarea bolilor.
Deși modernismul neagă complet tradițiile vechi, acestea sunt păstrate încă de persoanele din mediul rural. Ziua de ignat este o sărbătoare importantă pentru români, însă cele mai multe obiceiuri din această zi nu au trecut testul timpului.
Ce obiceiuri se păstrează în prezent:
Foto: shtiu.ro