De ce urăm „Sănătate” atunci când cineva strănută? Ce spune codul bunelor maniere?

28.09.2018
De ce urăm „Sănătate” atunci când cineva strănută? Ce spune codul bunelor maniere?

Strănutul este un unul dintre cele mai comune gesturi al oamenilor și al unora dintre animale. Conform definiției, strănutul este eliminarea cu zgomot, pe nas sau pe gură, a aerului din plămâni, printr-o mișcare bruscă și involuntară a mușchilor expiratori. Totuși, de ce noi, românii, urăm „Sănătate!” atunci când cineva strănută?

De ce spunem „Sănătate” când cineva strănută?

Obiceiul de a spune cuiva „Sănătate!” atunci când strănută are mai multe origini posibile. Una dintre variante este aceea potrivit căreia în urmă cu sute de ani se credea că prin strănut poate fi salvat sufletul unui apropiat care ar fi căzut pradă unor spirite diabolice. Astfel, pentru a pleca la luptă cu spiritele diabolice, persoana care strănuta avea nevoie de o binecuvântare și i se ura „Sănătate!”.

Tot în acele vremuri se credea că poartă ghinion să mulțumești persoanei care ura celui ce a strănutat „Sănătate”. De ce? Simplu. Acest lucru ar fi înseamnat ca persoana care a strănutat să deschidă din nou gura și spiritele rele să aibă ocazia să reintre în trup.

De ce nu este corect să spui „Îmi cer scuze!”?

O altă variantă este aceea că persoana care strănuta era extrem de sănătoastă și expresia „Sănătate” era o formă de felicitare.

Mai există o teorie conform căreia în urmă cu sute de ani, în diferite regiuni din Europa, se credea că un strănut anunţă o boală gravă. Și, astfel se ura „Sănătate!”. Totuși, medicii din zilele noastre spun că un strănut poate, cel mult, să anunțe o răceală.

Ce spune codul bunelor maniere?

Conform codului bunelor maniere, întrucât nu pentru toate zgomotele pe care le face corpul uman avem câte o urare de adresat, astfel că nici strănutul nu ar trebui să facă excepție. Deci, nu, se urează „Sănătate!”.

„De unde să știu, ce, eu sunt Mafalda?” Cine a fost, de fapt, Mafalda, femeia pomenită în celebra expresie românească?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot