Rețeaua de socializare Tik-Tok a devenit o problemă internațională. Din pricina îngrijorărilor legate de confidențialitatea și securitatea aplicației, Uniunea Europeană, Statele Unite, Danemarca și Canada au emis recent ordine care interzic utilizarea TikTok pe dispozitivele emise de guvern. Urmează interzicerea definitivă a aplicației?
Tik-Tok este o aplicație deținută de compania chineză Bytedance. În ciuda faptului că chinezii dau asigurări cu privire la securitatea aplicației, anumiți experți sunt convinși că informațiile sensibile ar putea fi expuse atunci când aplicația este descărcată, în special pe dispozitivele guvernamentale. Mai mult, în trecut, ByteDance s-a confruntat cu acuzații potrivit cărora colectează datele utilizatorilor și le furnizează guvernului chinez.
În iunie 2022, BuzzFeed a dat publicității o serie de înregistrări audio de la reuniuni interne care arătau că angajații ByteDance cu sediul în China au accesat „în mod repetat” date nepublice de la utilizatori americani, inclusiv jurnaliști. Chinezii au recunoscut greșeala și au declarat că cei patru angajați ai ByteDance – doi din SUA și doi din China au fost concediați.
Interzicerea Tik-Tok ar putea fi o răzbunare din partea Guvernului American. China a interzis majoritatea platformelor de socializare deținute de SUA, cum ar fi Facebook și Twitter și acum a venit rândul americanilor să facă același lucru.
Autoritățile din România au recomandat interzicerea Tik-Tok pe telefoanele de serviciu ale angajaților statului, notează digi24.ro. Totuși, cetățenii nu vor fi afectați de această măsură. „Nu cred că se poate pune problema de a interzice la nivelul cetățeanului de rând descărcarea unei aplicații. Ca liberal, am alergie la cuvântul a interzice ceva omului dacă își dorește acest lucru. Asta nu înseamnă că nu vom desfășura un proces de informare a românilor cu privire la eventualele riscuri la care se supun. Vom vedea cum evoluează lucrurile”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.