Statuia Libertății este, fără îndoială, cel mai mare simbol al libertății și oportunităților Americii. Situată pe Insula Libertății din Portul New York, statuia comemorează prietenia dintre Statele Unite și Franța care a început în timpul Revoluției Americane. Numele ei oficial este „Liberty Enlightening the World”.
Statuia, cunoscută și sub numele de „Lady Liberty”, are multe trăsături simbolice. Torța ei reprezintă libertatea. În cifre romane, pe tableta ei scrie „4 iulie 1776”, ziua independenței Americii.
Coroana ei are 25 de ferestre, recunoscând pietrele prețioase găsite pe pământ și razele cerului strălucind peste lume. Razele coroanei ei simbolizează cele șapte continente și șapte mări. La picioarele ei sunt lanțuri, reprezentând tirania stăpânirii coloniale din care America a scăpat.
Insula Libertății, anterior (până în 1956) Insula Bedloe este situată în vârful sudic al insulei Manhattan, din New York, în golful Upper New York. Are o suprafață de aproximativ 5 hectare și este lucrarea sculptorului francez Frédéric-Auguste Bartholdi „Libertatea luminând lumea” (Statuia Libertății ), scrie Britannica.
Insula Libertății și Insula Ellis din apropiere constituie Monumentul Național Statuia Libertății. Deși monumentul se află în apele New Jersey, Insula Libertății și o parte din Insula Ellis se află în jurisdicția teritorială a statului New York, conform unui pact între cele două state și ratificat de Congres în 1834.
Cunoscută de indienii Delaware sub numele de Minnissais („Insula Mică”) și de primii coloniști drept Great Oyster, insula a fost redenumită după Isaac Bedloe (sau Isaack Bedloo), un comerciant care a cumpărat-o în anii 1660.
Orașul New York a achiziționat insula în 1758 și a fost cedată statului New York în 1796 și guvernului federal în 1800. Fort Wood a fost construit acolo pentru războiul din 1812, iar statuia a fost ridicată în interiorul fortului.
Între 1892 și 1954 nu mai puțin de 12 milioane de imigranți au ajuns în Statele Unite ale Americii, unde au fost au fost întâmpinați de Statuia Libertății, care are și acum scris la bază următorul citat devenit celebru în lumea întreagă:
„Trimiteți pe-ai voștri sărmani, oropsiți, pe cei în genunchi suspinând Libertate! Pe voi, fără casă, de-acasă goniți, săraci ce-a lor țară nu-i mai încape. Făclia speranței vă cheamă, veniți!”.
Foto: Deposit Photos