Dimensiunea standard a unei sticle de vin este de 750 de mililitri. Poate părea ciudat că vinul nu se vinde, mai ales, în sticle de 1 litru. Totul are, însă, o explicație rațională. De ce această dimensiune este atât de comună în industria vinului? Răspunsul la această întrebare se regăsește în istorie și tradiție, dar mai ales în motive comerciale.
În timpurile romane, vinurile erau depozitate în amfore (vase mari de lut ars) cu o capacitate de aproximativ 26 de litri. Acest obicei avea loc în perioada când romanii au cucerit Gallia (Franța de astăzi) și au descoperit o regiune numită Bordeaux, care producea vinuri de înaltă calitate. Pentru a transporta aceste băuturi alcoolice, romanii au început să folosească și butoaie de stejar cu o capacitate de aproximativ 900 de litri. Cu timpul, dimensiunea lor a scăzut la aproximativ 225 de litri, devenind capacitatea standard pentru butoaiele de vin, acestea fiind mult mai ușor de manipulat.
În secolul al XVIII-lea, regiunea Burgundia din Franța a început să utilizeze sticle din sticlă pentru a depozita și a transporta vinul. La acea vreme, capacitatea sticlelor era variabilă, dar se situa în jurul a 500 – 700 mililitri. Sticla de vin așa cum o cunoaștem astăzi, cu o capacitate de 750 de mililitri, a fost dezvoltată în regiunea Bordeaux la mijlocul secolului al XIX-lea. Această dimensiune a devenit standard în industria vinului din următoarele motive:
În realitate, sticla de vin de 750 de mililitri are pur și simplu o dimensiune practică pentru comerț. Aceasta este ușor de umplut și etichetat pe linia de producție, făcând-o eficientă și profitabilă pentru producătorii de vin. În plus, în secolul al XIX-lea, principalii clienți ai producătorilor de vin francezi erau englezii. Dar ei nu au adoptat niciodată același sistem de măsură ca francezii, iar unitatea engleză de volum era „galaonul imperial”, echivalent cu 4,54609 litri.
Pentru a simplifica sistemul de conversie, ei transportau vinul din Bordeaux în Anglia în butoaie de 225 de litri, care erau exact 50 de galoane, adică 300 de sticle de 750 de mililitri. Calculul fiind mai ușor, au adoptat că un butoi = 50 de galoane = 300 de sticle. Astfel, un galon corespundea cu 6 sticle. De fapt, de aceea și astăzi baxurile de vin au de obicei 6 sau 12 sticle.
În concluzie, capacitatea standard a unei sticle de vin de 750 ml se întoarce la istoria și tradiția vinului, dar mai ales la motivele economice și comerciale. Prin urmare, este dimensiunea preferată în industria vinului și a devenit standard pentru majoritatea sticlelor de vin din întreaga lume, potrivit costersio.com.
Foto: Depositphotos.com