Un grup de cercetători de la Universitatea din Boston și Colegiul Dartmouth a descoperit că strămoșii noștrii dădeau naștere la copii mult mai ușor decât oamenii din prezent. Natalie Laudicina, Frankee Rodriguez și Jeremy DeSilva au creat un model 3-D a oamenilor antici și l-au comparat cu persoanele din prezent.
Pentru multe femei, nașterea este un proces lung, dureros și dificil. Cercetările anterioare au sugerat că motivul pentru care nașterea este mult mai dificilă la oameni, în comparație cu maimuțele sau alte animale, este pentru că homo sapiens a evoluat pentru a merge în poziție verticală și pentru că bebelușii noștri au capete foarte mari.
Pe măsură ce oamenii au dezvoltat un mers vertical, pelvisurile femeilor s-au modificat, făcând canalul de naștere mai îngust. În timpul acestui proces, un copil din prezent trebuie să se întoarcă în uter de mai multe ori, deoarece este împins spre ieșire de mușchii pelvieni.
Spre deosebire de oameni, cimpanzeii nasc mult mai ușor și fără atât de multă durere. Astfel că, oamenii de știință s-au întrebat cum au născut strămoșii noștrii și dacă procesul era la fel de dureros. Drept urmare, a fost realizat un model 3-D al unei persoane antice, Australopithecus sediba, care a trăit cu aproximativ 1,95 milioane de ani în urmă. În felul acesta, a fost analizat pelvisul unei femei folosind imagini din mai multe fosile.
Fotografiile au fost analizate în comparație cu cele ale unei persoane din prezent. Pentru a studia gradul de dificultate al nașterii, cercetătorii au adăugat, de asemenea, obiecte de mărimea unui craniu uman la imaginile 3-D, așa cum ar sta în mod normal un copil în burtica mamei.
Cercetătorii raportează că dimensiunea canalului de naștere la A. sediba a fost destul de mare, în comparație cu dimensiunea craniului bebelușului care trebuia să treacă prin el. Ei sugerează că acest lucru indică faptul că, în comparație cu femeile moderne, A. sediba ar fi avut parte de o naștere mult mai ușoară, potrivit phys.org.
Foto: Pexels.com și phys.org