De ce sultanii erau crescuți în ”cuști” în Imperiul Otoman?

26.04.2023
De ce sultanii erau crescuți în ”cuști” în Imperiul Otoman?

Imperiul Otoman a existat timp de peste 600 de ani, din secolul al XIII-lea până la începutul secolului al XX-lea. Acesta a fost fondat de către Osman I în 1299 și a devenit unul dintre cele mai puternice imperii din lume.

Imperiul Otoman a luat naștere în regiunea Anatoliei și a devenit expansiv în timpul domniilor sultanului Mehmed al II-lea și al lui Suleyman Magnificul. Imperiul a inclus teritorii din Europa, Asia și Africa de Nord, iar capitala sa a fost Constantinopol, astăzi Istanbul.

Ce tradiții crude aveau turcii în Imperiul Otoman?

Pe lângă faptul că a decis viața a milioane de oameni în cei peste 600 de ani de existență, Imperiul Otoman a rămas în istorie și pentru diferite tradiții și obiceiuri care pentru lumea civilizată sunt și astăzi ciudate și chiar crude. Palatul Topkapî a fost sute de ani reședința regală și locul administrativ al sultanilor.

Clădirea, așezată în mijlocul Constantinopolului, ascundea un secret urât. Palatul arăta impresionant din toate unghiurile, fiind decorat cu cele mai frumoase lucruri din imperiu. Construcția, cu tot felul de facilități, avea o cameră destinată prinților otomani. Această zonă era practic o închisoare pentru posibilii succesori la tron.

Prinții otomani aveau acces doar la o anumită parte a palatului, neavând voie să părăsească acel perimetru decât cu acordul sultanului. Acele camere erau cunoscute cu numele de „kafe”, care înseamnă cușcă. Acest obicei a apărut la începutul secolului al XVII-lea, având scopul de a înlocui o lege și mai barbară care prevedea ca toate rudele sultanului să fie ucise pentru a nu avea pretenţii la tronul otoman.

Sultanul era Dumnezeu în Imperiul Otoman

Mehmet al II-lea (1432 – 1481), adversar al lui Vlad Țepeș, a fost cel care a hotărât ca toate rudele sultanului să fie omorâte pentru a nu râvni la tron. Regula a rămas în practică timp de aproximativ 200 de ani, până când Ahmed I a decis înlocuirea ei cu sistemul ”cuștilor”. În felul acesta, dacă liderul otoman nu avea copii cel mai vârstnic moștenitor care trăia în celebrele kafe era eliberat și înscăunat.

Prinții erau trimiși în aceste camere încă de la vârsta de 8 ani și trăiau acolo până mureau de bătrânețe sau erau puși pe tronul Imperiului Otoman.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot