De ce sunt cutremure în Santorini? Ipoteza care „zguduie” lumea savanților

10.02.2025
De ce sunt cutremure în Santorini? Ipoteza care „zguduie” lumea savanților

În ultimele luni, zona Santorini a fost zguduită de peste 8.900 de cutremure. Seismele continue i-au făcut pe mulți locuitori din Santorini să părăsească insula. Cei care s-au mutat la Atena, capitala Greciei, beneficiază de cazare temporară.

Cele aproape 9.000 de cutremure reprezintă un număr semnificativ care sugerează o activitate tectonică intensă și o posibilă acumulare de energie în interiorul vulcanului. Aceste mișcări seismice pot contribui la creșterea presiunii subterane, iar în anumite condiții, la acumularea unei cantități considerabile de magma.

Vulcanul de la Santorini este un rezultat al ciocnirii și interacțiunii plăcilor tectonice. În zona Santorini, placa africană se deplasează spre nord și se subduce sub placa eurasiatică. Pe măsură ce placa africană coboară în manta Pământului, presiunea și temperaturile ridicate pot topi rocile din subteran, formând, potential, magmă. Această magmă ar poate urca la suprafață.

Magma din interiorul vulcanului Santorini se formează la adâncimi de aproximativ 5-15 km sub suprafața insulei.

Analiza epicentrelor acestor cutremure arată că centrul mediat al acestora se află chiar în zona centrală a calderei vulcanice, ceea ce sugerează că acumularea de energie este concentrată în jurul insulei, în special în regiunea vulcanului activ.

Această presiune acumulată în camerele magmatice subterane ar putea duce la o erupție vulcanică, în funcție de evoluția canalelor de evacuare și de dinamica magmatică. Dacă presiunea continuă să crească, iar canalele de ieșire nu permit o evacuare treptată, acest lucru ar putea duce la o erupție mai puternică, care ar putea avea loc într-un interval de timp mai scurt decât ne-am aștepta, in anumite conditii.

Santorini a mai experimentat episoade de activitate seismică intensă în trecut, inclusiv înainte de erupția majoră din anul 1950 și în perioada erupției minoice (~1600 î.Hr.), când o acumulare masivă de energie a dus la o erupție devastatoare ce a schimbat complet fața insulei. Deși nu există o erupție iminentă, numărul mare de cutremure observat recent nu poate fi ignorat.

Oamenii de știință monitorizează

Este esențial ca oamenii de știință cu atenție această activitate, observând nu doar cutremurele, dar și alte semne, precum emisiile de gaze, deformările solului și schimbările în temperatură. Aceste indicii vor oferi informații valoroase despre starea vulcanului și îi vor ajuta să estimeze riscurile în perioada următoare.

„Observ că rata seismicității este stabilă cu tendințe de scădere. Consider că aceasta este o evoluție bună și astăzi am avut un cutremur de 4,9 care înseamnă că nu am intrat în etapa de dezescaladare, suntem încă în grupare”, a declarat Dr. Athanasios Ganas, director de cercetare al Institutului de Geodinamică al Observatorului Național din Atena.

Se formează un nou vulcan sub insulă?

Renumitul seismolog Costas Synolakis a afirmat că cutremurele care zguduie Santorini ar putea indica expansiunea complexului vulcanic al insulei, ceea ce ar putea duce la nașterea unui nou vulcan.

„Dacă se confirmă, am putea fi martorii, pentru prima dată în istoria înregistrată, formării unui nou Vulcan”, a declarat Costas Synolakis.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile și mâncăm pâine cu pâinică
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile și mâncăm pâine ...
De câteva luni, de la apariția lui Călin Georgescu în viețile noastre, se tot vorbește despre produsele și firmele 100% românești. Georgescu a îndemnat la boicot în supermarketuri... citește tot
5 asemănări izbitoare dintre Trump și Putin. Imprevizibili, autoritari, naționaliști
5 asemănări izbitoare dintre Trump și Putin. Imprevizibili, autoritari, naționaliști
De când Donald Trump a revenit la Casa Albă, se vorbește tot mai mult în spațiul public despre o eventuală pace în războiul din Ucraina. Pentru ca acest lucru să aibă loc, ar trebui ca... citește tot
Cine este Marian Ceaușescu, autorul sloganului: „Dați, bă, banii înapoi, borfașilor!”? | VIDEO
Cine este Marian Ceaușescu, autorul sloganului: „Dați, bă, banii înapoi, borfașilor!”? | VIDEO
Unul dintre cele mai interesante personaje din era Tik-Tok-ului și a Facebook-ului este, cu siguranță, protestatarul Marian Moroșanu, cunoscut sub numele de Marian Ceaușescu. Acesta îi... citește tot