De ce icrele negre sunt atât de scumpe? Cum se obține caviarul?

06.08.2019
De ce icrele negre sunt atât de scumpe? Cum se obține caviarul?

Icrele negre. Cine nu a auzit despre faimoasele icre negre? Cunoscute și sub denumirea de caviar, icrele negre sunt considerate a fi o delicatesă. Totuși, de ce sunt acestea atât de scumpe și cum se obțin?

Caviarul mai este denumit și aurul negru al gastronomiei internaționale. Cei mai mari producători de caviar din lume sunt Rusia și Iranul.

Caviarul este apreciat din cele mai vechi timpuri. În Imperiul Roman, o cantitate mică de icre negre valora cât 100 de oi. De exemplu, în Rusia, Țarul Nicolae al II-lea permitea pescarilor să-și plătească taxele în caviar.

Ce este caviarul?

Caviarul sunt icre negre ce provin de la sturioni. Prin sărare, icrele negre devin caviar. Cu cât specia de sturion de la care provin icrele este mai rară, cu atât caviarul este mai scump. De altfel, raritatea este cel mai important factor al prețului unui caviar. Cu cât produsul se obține mai dificil, cu atât acesta este consumat doar de milionari. De exemplu, păstruga este un pește care face icre o dată la șapte ani. Cele mai bune icre de păstrugă sunt recoltate între 8 şi 22 de ani.

Care este cel mai mare pește prins vreodată în România?

Totodată, cu cât timpul pentru producerea caviarului este mai îndelungat, cu atât caviarul va fi mai scump. Există specii de sturion care au nevoie de ani buni pentru a produce faimoasele icre negre. Colectarea ouălor necesită o perioadă de timp considerabilă și este nevoie de o îngrijire minuțioasă.

Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?

Astăzi, mare parte din caviar este produs în crescătorii (ferme piscicole), întrucât aproape toate speciile de sturion sunt pe cale de dispariție.

Caviarul este din ce în ce mai accesibil

Datorită progreselor în tehnologia de producție sturionul a devenit mai ieftin ca niciodată. Numărul fermelor acvatice care cresc sturionul pentru caviar este, de asemenea, la un nivel constant, ceea ce a determinat scăderea prețului în întreaga lume.

România a recoltat 455 de tone de sturion în 1920

Înregistrările capturilor de sturioni din România datează din 1920, an în care s-au recoltat 455 tone de sturioni. Recordul de captură s-a înregistrat în anul 1939: 1.144 tone de sturioni. Capturile din România au scăzut dramatic după mijlocul anilor ’70, când au fost construite hidrocentralele de pe Dunăre.

Sturion

Unde trăiesc sturionii?

Sturionii trăiesc atât în ape sărate cât și în fluvii și râuri. Sturionii din Dunăre sunt un indicator important al sănătății ecosistemelor. Aceștia trăiesc în principal în Marea Neagră și migrează în amonte pe Dunăre și alte fluvii mari pentru a se reproduce. Cresc până la o lungime de 4.5 metri și pot trăi până la 100 de ani. Oamenii de știință spun că sturionii sunt pe Terra încă din vremea dinozaurilor, de acum 200 de milioane de ani. Totuși, caviar se mai poate obține și din icre de nisetru, păstrugă sau morun.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea primului român care a pus piciorul în Antarctica. A vânat foci când a rămas blocat un an de zile pe mare
Povestea primului român care a pus piciorul în Antarctica. A vânat foci când a rămas blocat un an de zile pe mare
Era anul 1897 când lumea organiza prima expediție pe timp de iarnă în Antarctica. La bordul expediției Belgica se afla și savantul Emil Racoviță, cel care a descoperit singura insectă care... citește tot
Care este cel mai vechi artefact din România?
Care este cel mai vechi artefact din România?
În contextul în care România a rămas fără coiful de aur de la Coțofenești, multă lume se întreabă care este cel mai vechi artefact din România. Ei bine, piesa are o vechime de peste... citește tot
Finalul se apropie! În ce an rămâne Terra fără rezerve de petrol?
Finalul se apropie! În ce an rămâne Terra fără rezerve de petrol?
Din păcate, rezervele de petrol ale Planetei nu sunt inepuizabile. Iar modul nebunesc în care omenirea consumă petrol face ca acestea să se termine mult mai repede decât oricine s-ar fi... citește tot