De ce sunt invitate ursitoare la botez?

26.09.2022
De ce sunt invitate ursitoare la botez?

Botezul reprezintă una dintre cele mai mari bucurii din viața proaspeților părinți. Micuțul este dus în biserică pentru a fi creștinat de către preot, iar ulterior se ține o petrecere în cinstea acestuia. În epoca modernă, în timpul festivității din restaurant, sunt aduse mai multe personaje îmbrăcate misterios. Acestea se numesc ursitoare, iar povestea lor provine din antichitate. De ce sunt chemate ursitoare la botezul unui copil?

Ce sunt ursitoarele?

ursitoare

Taina botezului este un ritual antologic provenit din religia creștină. Acesta se referă la scufundarea unei persoane în apă și scoaterea ei la suprafață. De obicei, în funcție de religie, cei botezați sunt copiii. Slujba are loc după ce au trecut măcar 40 de zile de la nașterea bebelușului. Pentru credincioși, botezul simbolizează sfârșitul modului de viață din trecut și intrarea într-o nouă etapă, fără de păcat.

Ursitoarele fac parte din mitologia românească, însă se pot găsi și în alte culturi asemănătoare. Cele 3 erau fecioare cu un dar aparte, acela de a prevesti viitorul. Legendele notează că ele apăreau în prima săptămână în care copilul era născut.  Numele lor sunt: Ursitoarea cea mare, Soarta și Moartea.

Prima, Ursitoarea cea mare, era cea care ținea fusul și furca. Ea decidea cum îi ca decurge viața micuțului, cu toate momentele bune sau cu cele de cotitură. Cea de-a doua ursitoare, Soarta, prevestea destinul. A treia, Moartea, avea rolul de a stabili modul și timpul când va muri. Activitatea lor se întinde pe parcursul a 3 zile.

„Ursitoarele, sunt trei fete sau de fapt trei zâne care vin să croiască viața copilului nou-născut, întotdeauna în săptămâna în care s-a născut copilul, în nopțile fără soț, adică a treia, a cincea și a șaptea noapte”, a explicat Simion Florea, cunoscut etnolog român”

În prima noapte lucrează torcătoarea asistată de celelalte două, în a doua noapte, Soarta deapănă firul vieții și în a treia, Moartea taie cu o seceră sfârșitul.

De ce sunt invitate ursitoare la botez?

Tradiția este păstrată și în prezent, însă cu mici modificări. În cadrul petrecerii de botez sunt aduse trei persoane care sunt îmbrăcate în ursitoare. Momentul nu este ales la întâmplare. Botezul marchează un nou început, ursitoarele prevestind viața întreagă a viitoarei persoane în societate. Spectacolul este surprins prin mici poezii, urări de spor și sănătate:

„Suntem ursi, ursitoare
Meștere și ghicitoare
De departe noi venim
Pruncului să îi ursim (…)
Îți ursesc la tinerețe
Respect pentru bătrânețe
Și-ți ursesc la bătrânețe
Tot atâta tinerețe.”

Foto: Depositphotos.com & Substanțial.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot