De ce sunt japonezii cei mai longevivi oameni din lume?

07.08.2021
De ce sunt japonezii cei mai longevivi oameni din lume?

Nu mai reprezintă nici un secret faptul că poporul japonez este cel mai longeviv din lume. Speranța de viață a niponilor este în acest moment de 84 de ani și aceasta se datorează nu doar genei, ci și unui stil de viață mult diferit comparativ cu noi, europenii.

Conform statisticilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, vârsta de 100 de ani este o normalitate pentru mulți dintre locuitorii Japoniei.

De aceea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că există câţiva factori care le permite acestora să ajungă la o vârstă înaintată fără probleme grave de sănătate.

Secretele longevității japonezilor?

 

Masă tradițională japoneză

 

În primul rând, niponii au o bucătărie foarte bogată, bazată pe legume proaspete, alge marine, soia fermentată, orez şi peşte. Acesta alimente asigură substanţe fitochimice adecvate, vitamine şi minerale, lucruri esențiale pentru un organism sănătos.

De asemenea, mâncărurile tradiționale sunt rareori prăjite în tigaie sau în friteuză. Din meniul lor zilnic nu lipsesc cartofii, salata, ceapa, varza, ardeii grași, roșiile, morcovii, ciupercile, și napii. Ei preferă aceste alimente fie crude, fie gătite la grătar sau la „bain-marie” pentru a nu-și pierde nutrienții.

În același timp, în Japonia există o cultură milenară a consumului de ceai, care este asociat longevităţii datorită proprietăţilor sale anti-bacteriene. Ceaiul nipon este mult mai benefic decât ceaiul la pliculețe și decât cafeaua.

Japonezii beau de regulă ceai verde, care conține o cantitate de antioxidanți utili. Matcha, ceaiul nipon sub formă de pulbere, este recunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra organismului.

Deși la prima vedere pare amuzant, controlul cantității mâncării este una dintre tradițiile bucătăriei japoneze. Preparatele sunt servite pe mai multe farfurii mici, în timp ce platourile și farfuriile mari sunt o raritate. Niponii mănâncă folosindu-se de niște bețișoare mici.

De altfel, ei au o regulă denumită hara hachi bu, prin care mănâncă în porții mici și încet până se satură în proporție de 80%. Astfel, procesul de digestie se realizează mai repede, iar japonezii nu se confruntă cu probleme metabolice, gastrointestinale sau cu obezitatea.

Sistem obligatoriu de asistență medicală

Dincolo de toate aceste aspecte legate de alimentație, japonezii fac foarte mult sport, mai mult decât locuitorii altor țări din Occident.

Majoritatea niponilor preferă transportul în comun, mersul pe jos sau cu bicicleta, considerând transportul cu autoturismul personal un lux. În același timp, niponii primesc un apel de trezire pentru efectuarea exercițiilor fizice în fiecare dimineață.

Nu în ultimul rând, vizitele la medic sunt regulate și… obligatorii. În Japonia, în urmă cu șase decenii, a fost introdus sistemul obligatoriu de asistență medicală, ceea ce a contribuit decisiv la creșterea speranței de viață în rândul populației acestei țări. În prezent, fiecare nipon consultă medicul în medie de 12 ori pe an.

Japonezii sunt un popor îngrijit, care respectă toate regulile de curățenie. Tradițiile lor culturale vechi se bazează în mare măsură pe șintoism, religia tradițională a Japoniei și o fostă religie de stat a acestei țări.. Majoritatea niponilor se spală de două ori pe zi, iar băile comune – sentō – sunt des utilizate și reglementate.

Foto: Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot