De ce țările mediteraneene au obloane de lemn la geamuri?
Partea mediteraneeană a Europei surprinde prin cultură, gastronomie, plaje și arhitectură. Spania, Franța, Italia sau Grecia sunt câteva dintre țările care au câștigat bătălia turismului, atrăgând anual sute de milioane de oameni. Deși sunt state diferite, toate au ceva în comun, un detaliu care nu sare în ochi la prima vedere. De ce țările de la Marea Mediterană au la geamuri obloane de lemn?
Povestea obloanelor de lemn de la geamuri
Turismul este o parte importantă a economiei multor țări. Luăm exemplul Italiei. Una dintre principalele state ale Uniunii Europene și-a dezvoltat de-a lungul anilor țara, astfel încât să atragă cât mai mulți vizitatori.
Fie că vizităm nordul, centrul sau sudul Italiei, cultura, istoria, gastronomia și arhitectura te lasă cu gura căscată. Peste tot în această țară, ca și în altele din zona de sud a continentului, poate fi văzut un element comun: obloanele de lemn.
Acestea au un scop important. Majoritatea caselor au astfel de obloane, care țin căldura departe și nu mai au nevoie de aer condiționat. Ele au o sarcină esențială: să țină aerul rece din interior să nu fie încălzit de Soarele torid. Valurile de căldură s-au intensificat, astfel că acestea au devenit din ce în ce mai importante. De asemenea, obloanele țin pe post de element dur împotriva vânturilor puternice și ploilor abundente.
La finalul zilei, când acestea sunt trase, comunitatea înțelege că ai o locuință sigură, pregătită pentru noapte. Acestea oferă intimitate și un vibe plăcut în aceste regiuni.
Ferestre de lemn sau termopan?
Lemnul este un element provenit din natură, astfel că reprezintă un izolator mai bun decât termopanul. Acesta nu ruginește, având orice nuanță sau grad de luciu al suprafețelor. Ferestrele din lemn stratificat au evoluat din punct de vedere tehnologic, fiind mai durabile, ușor de întreținut și chiar fiabile.
Deși au un cost inițial mai mare, în timp se adaugă un plus valoare la proprietate. Acestea au o garanție de peste 10 ani și o durată de viață de peste 50.
Foto: Shtiu.ro